Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Λεκέδες στο δέρμα (τατουάζ)


Τα τατουάζ μπορεί να είναι της μόδας και να τραβούν τα βλέμματα, ωστόσο υπάρχουν σοβαροί λόγοι που κάποιος δεν πρέπει να κάνει τέτοιο λάθος στην ζωή του. 

  1. Όσοι επιλέγουν να κάνουν τατουάζ παραθέτουν δικαιολογίες που είναι πραγματικά αστείες. Το να συμβολίσεις την πίστη, την αφοσίωση, την αγάπη, την δύναμη, την γενναιότητα και την ομορφιά με ένα σχέδιο στο δέρμα σου δεν είναι καθόλου έξυπνο. Δεν είσαι περισσότερο χριστιανός αν κάνεις ένα σταυρό στο σώμα σου. Είναι σημαντικότερο να αγαπήσεις κάποιον πραγματικά παρά να τον αποτυπώσεις στο δέρμα σου. Ποτέ δεν θα γίνεις τόσο γενναίος όσο η τίγρη που θα ζωγραφίσεις στο δέρμα σου. Τις σημαντικές λέξεις, όπως αγάπη, αφοσίωση, σεβασμός είτε τις γράψεις στα Ελληνικά, είτε στα κινέζικα, δεν θα αποκτήσουν ποτέ μεγαλύτερη αξία αν τις ζωγραφίσεις στο δέρμα σου, αλλά μόνο αν τις κάνεις πράξη στην ζωή σου.
  2. Τα τατουάζ είναι αντιαισθητικά, άχαρα και βαρετά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μάλιστα είναι αηδιαστικά όταν περάσουν τα χρόνια και ξεθωριάσουν στο χαλαρό πλέον δέρμα σου. Τα τατουάζ έχουν καμία σχέση με την τέχνη, όσο και αν κάποιοι θέλουν να το πιστεύουν. Κανένας πραγματικός καλλιτέχνης δεν είχε κάνει τατουάζ ούτε στον εαυτό του ούτε σ’ άλλους. Δείτε τους tatoo designers, και την αισθητική τους (στην εμφάνισή τους στην καθημερινότητά τους στην ζωή τους) για να καταλάβετε πόσο καλλιτέχνες είναι. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης έγραψε ότι το «περιττό» που προστίθεται στο αναγκαίο, είναι η τέχνη. Το τατουάζ είναι σίγουρα περιττά και φυσικά όχι αναγκαία. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης θα αποθανατίσει μια ομορφιά και έναν αισθησιασμό σε ένα πίνακα ζωγραφικής και όχι στο δέρμα σου.
  3. Τα τατουάζ είναι δαπανηρά. Κατά μέσο όρο, τα τατουάζ μπορεί να κυμαίνονται από 30 - 500 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος και τη λεπτομέρεια. Αλλά το ίδιο δαπανηρά είναι και η διαδικασία αφαίρεσή τους. 
  4. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα τατουάζ μπορούν να περιορίσουν τις προοπτικές σταδιοδρομίας σας εάν αποφασίσετε να πάτε σε έναν τομέα εργασίας όπου τα ορατά τατουάζ θεωρούνται ακατάλληλα. Τα σχέδια ή τα σύμβολα τατουάζ μπορεί να παρερμηνευθούν από άτομα διαφορετικών πολιτισμών, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άβολες καταστάσεις.
  5. Τα τατουάζ έχουν συνδεθεί εδώ και πολύ καιρό με ψυχολογικά προβλήματα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που κάνουν τατουάζ μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και η σωματική δυσμορφική διαταραχή (BDD). Το τατουάζ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων άγχους και κατάχρησης ουσιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη τατουάζ είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και κατάχρηση ουσιών σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν. Αυτό υποδηλώνει ότι η πράξη του τατουάζ μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα σε ορισμένα άτομα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι που έκαναν τατουάζ εθίζονται και τελικά χάνουν τον έλεγχο.
  6. Από την ιατρική κοινότητα έχουν εκφραστεί σοβαρές ανησυχίες – επιφυλάξεις για την υγεία που σχετίζονται με τα τατουάζ. Το τατουάζ είναι μια επεμβατική διαδικασία καθώς οι βελόνες τρυπούν το δέρμα για να εγχύσουν μελάνι στα στρώματά του. Έτσι μπορεί να εμφανίσετε τοπικά κάποια λοιμώξη ή να κολλήσετε κάποια ασθένεια που μεταδίδεται από το αίμα, όπως ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, HIV και διάφορες άλλες λοιμώξεις, αφού τα τατουάζ προκαλούν ρήξη του δερματικού φραγμού και είναι πολύ πιο εύκολη η μόλυνση. Επιπλέον, πολλά μελάνια περιέχουν μέταλλα ή χρωστικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση όταν εγχυθούν στο δέρμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κνησμώδες εξάνθημα γύρω από την περιοχή του τατουάζ ή ακόμα πιο σοβαρές δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Επίσης η σαρκοείδωση (ένα αυτοάνοσο νόσημα) μπορεί να αναπτυχθεί δεκαετίες μετά τη στιγμή που έγινε το τατουάζ. Τέλος πολλά μελάνια τατουάζ περιέχουν βαρέα μέταλλα, που έχουν συνδεθεί με ένα μεγάλο αριθμό προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Ανάμεσα στα άλλα μέταλλα που βρίσκονται στα τατουάζ είναι υδράργυρος, μόλυβδος, αντιμόνιο, βηρύλλιο, κάδμιο και το αρσενικό (διαβάστε παρακάτω: βαρέα μέταλλα και τατουάζ). Γι' αυτό σε πολλές χώρες στον κόσμο, όσοι θέλουν να κάνουν τατουάζ χρειάζονται ιατρική άδεια και φυσικά το κάνουν σε πιστοποιημένα κέντρα.
  7. 7ον Δεδομένου ότι τα τατουάζ είναι μόνιμα, αργότερα μπορεί να μετανιώσετε και να θέλετε να τα αφαιρέσετε. Τις περισσότερες φορές η αφαίρεση του τατουάζ είναι μια επικίνδυνη, δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Σήμερα η πιο κοινή μέθοδος για την αφαίρεση τατουάζ είναι το λέιζερ. Μόλις όμως διαλύονται τα μελάνια του τατουάζ, οι ουσίες που περιέχουν (συμπεριλαμβανομένων των επικίνδυνων καρκινογόνων), απορροφώνται από τον οργανισμό και το κυκλοφορικό σύστημα. Πολλοί μπορεί να μην καταφέρουν να τα εξαλείψουν πλήρως από το σώμα τους ποτέ, αλλά ακόμη και να το καταφέρουν, έως ότου αποβληθούν από το σώμα, θα έχουν προλάβει να προκαλέσουν βλάβες.

Για όλους αυτούς τους λόγους φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας, ώστε να κατανοήσετε όλες τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, πριν αποφασίσετε κάνετε ένα τατουάζ (και να χαλάσετε το όμοεφο δέρμα που σας χάρισαν οι γονείς σας) και ότι δεν θα μετανιώσετε αργότερα. 

Όσοι τελικά αποφασίσουν να κάνουν τατουάζ, τους εύχομαι καλή τύχη!!!


Βαρέα μέταλλα και τατουάζ

Ο υδράργυρος είναι μια νευροτοξίνη, που σημαίνει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε σωματικές και συναισθηματικές διαταραχές.

Ο Μόλυβδος παρεμβαίνει σε μία ποικιλία διεργασιών του σώματος και είναι τοξικός για πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των οστών, τα έντερα, τα νεφρά, το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο κοινώς μολυβδίαση, μπορεί να περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, κώμα και θάνατο. Άλλα συμπτώματα που συνήθως συνδέονται με την έκθεση στο μόλυβδο περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, σύγχυση, κεφαλαλγία, αναιμία και ευερεθιστότητα.

Το Βηρύλλιο αναφέρεται ως καρκινογόνο της πρώτης κατηγορίας Α EPA. Η έκθεση σε αυτό, μπορεί να προκαλέσει την Χρόνια Νόσο του βηρυλλίου, μια συχνά θανατηφόρα ασθένεια των πνευμόνων.

Το κάδμιο είναι ένα βαρύ μέταλλο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, των οστών και πνευμονική βλάβη.

Το αρσενικό είναι ένα γνωστό καρκινογόνο και οι νέες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα αρσενικού οδηγεί σε γενετικές βλάβες.

Το Αντιμόνιο, έκθεση σε αντιμόνιο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. Καθώς συνεχίζεται η έκθεση, μπορεί να προκύψουν πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ασθένειες των πνευμόνων, καρδιακά προβλήματα, διάρροια, σοβαρό έμετο και έλκη στομάχου.

Οι φθαλικές ενώσεις, υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ενώσεις στο μελάνι των τατουάζ. Οι φθαλικές ενώσεις, που περιέχονται επίσης σε πολλά καλλυντικά προϊόντα που θεωρούνται μη ασφαλη από την Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βλάψουν το συκώτι, τα νεφρά, τους πνεύμονες και το αναπαραγωγικό σύστημα σε μελέτες σε ζώα.

Τα μαύρα μελάνια τατουάζ συχνά κατασκευασμένα από προϊόντα που περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Μεταξύ των PAH στα μελάνια είναι το βενζο (α ) πυρένιο, μια ένωση που προσδιορίζεται στην έκθεση της τοξικότητας της Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος ως « μια από τις πιο ισχυρές και καλά τεκμηριωμένες καρκινογόνες ουσίες του δέρματος. “


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου