Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Συμπτώματα υποβιταμίνωσης



Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες, αλλά μας στερούν από βασικά θρεπτικά συστατικά.
Ξηροδερμία και προβλήματα στην όραση
Πιθανή έλλειψη Βιταμίνης Α : Μια οριακή έλλειψη βιταμίνης Α θα αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε δερματικές παθήσεις.
Πού θα βρείτε την βιταμίνη Α: Στο γάλα, τον κρόκο αυγού, το βούτυρο, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα με έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα (π.χ. καρότα, γλυκοπατάτες, πεπόνια) καθώς και σε μαργαρίνες και χυμούς φρούτων.

Κακοδιαθεσία
Πιθανή έλλειψη Βιταμίνης C : Βοηθά στη σύνθεση των ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Ακόμη συμπτώματα όπως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, καθώς επίσης και η εξάντληση, η αδυναμία, η ευερεθιστικότητα και το μυϊκό άλγος δηλώνει έλλειψη. Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πού θα βρείτε την βιταμίνη C: Στα φρούτα (κυρίως στα εσπεριδοειδή, ακτινίδια, φράουλες, παπάγια, μάνγκο, πεπόνι), στα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, κόκκινη πιπεριά, κουνουπίδι), στο μοσχαρίσιο συκώτι, στα στρείδια κτλ.

Μυϊκοί σπασμοί, αϋπνία, νευρικότητα
Πιθανή έλλειψη ασβεστίου και  Βιταμίνης D
Πού θα βρείτε το ασβέστιο και την βιταμίνη D: Στα λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγκα, λαυράκι, φαγκρί, κολιός) στα δημητριακά πρωινού, στις μαργαρίνες και στους χυμούς φρούτων.

Άφθες στο στόμα, κάψιμο στα χείλη και ενοχλήσεις στη γλώσσα
Πιθανή έλλειψη Ριβοφλαβίνης (Β2): Συχνή είναι και η δερματίτιδα κάτω ή δίπλα στη μύτη. Τα μάτια μπορούν επίσης να προσληφθούν και να παρουσιαστεί αίσθηση καψίματος, κνησμός και παρουσία κούρασης σε αυτά.
Πού θα βρείτε την B2 : Μαγιά, συκώτι, εμπλουτισμένα δημητριακά, αυγά, γάλα, κοτόπουλο.

Νιώθετε κόπωση, κατάθλιψη ή έχετε απώλεια μνήμης;
Πιθανή έλλειψη ΝιασίνηςΕίναι μια από τις πιο σταθερές βιταμίνες Β και δεν επηρεάζεται από το ηλιακό φως, τον αέρα ή το αλκαλικό περιβάλλον. Η μόνη σημαντική απώλεια νιασίνης παρατηρείται με το μαγείρεμα.
Πού θα βρείτε την Νιασίνη: Ρύζι, καστανό ρύζι, τόνο, κοτόπουλο, μπρόκολο.

Κάνετε αυστηρές δίαιτες; 
Πιθανή έλλειψη Βιταμίνης E: Η έλλειψή της δεν οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε κάποια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά η χρόνια έλλειψη θεωρείται ότι συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου και καρδιοπαθειών.
Πού θα βρείτε την βιταμίνη E: Στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τις μαργαρίνες, το φυστικοβούτυρο, τα σπαράγγια, το αβοκάντο, τα αυγά, τα θαλασσινά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κράκερ, τους χυμούς φρούτων και δημητριακά πρωινού. Η απορρόφησή της γίνεται καλύτερα όταν συνδυάζεται με την κατανάλωση λιπών και ελαίων.

Πηγή: omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου