Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την φυσιοθεραπεία


Τι είναι η φυσιοθεραπεία

Η φυσικοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την φυσική αποκατάσταση της υγείας. Αξιολογεί , υποστηρίζει και αποκαθιστά τη φυσική λειτουργία και την απόδοση του ανθρωπίνου σώματος. Βασική παρέμβαση της φυσιοθεραπείας είναι ο έλεγχος του πόνου, ως παράγοντας περιορισμού της λειτουργικότητας του ασθενούς. Η φυσικοθεραπεία προάγει, υποστηρίζει κι αποκαθιστά όχι μόνο την σωματική αλλά και την ψυχολογική και κοινωνική υγεία. Χρησιμοποιεί θεραπευτικές πράξεις, τόσο με φυσικά μέσα (θερμότητα, ψύχος, νερό, μάλαξη, κίνηση) και θεραπευτικών τεχνικών και μεθόδων, όσο και με την βοήθεια της τεχνολογίας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ασθενών.. 

Η Φυσικοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και στις μέρες μας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να γίνει είτε μεμονωμένα είτε σε συνεργασία με άλλους τύπους ιατρικής φροντίδας. Oταν υπάρχει συνεργασία με ορισμένες ιατρικές ή χειρουργικές μεθόδους, η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμπληρώσει τις μεθόδους αυτές και να συμβάλει στην ταχεία επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα χωρίς επιπλοκές. 


Tι πρέπει να έχω μαζί μου και τι να φοράω στη φυσικοθεραπεία;

Σιυνιστούμε ο κάθε ασθενής να έχει μαζί του μια καθαρή πετσέτα και ένα σεντόνι σε περίπτωση που ξαπλώσει

Ανάλογα με την περιοχή που θα γίνει η θεραπεία, ο ασθενής πρέπει να έχει φροντίσει να φοράει όσο το δυνατόν πιο "ελαφριά" ρούχα για την χρήση μέσων θεραπείας (διαθερμίες, ηλεκτροθεραπεία κλπ) και μάλαξης.

Όσο προχωράει η αποκατάσταση και δίνεται έμφαση στην κινησιοθεραπεία, ο ασθενής θα πρέπει να φορέσει αθλητικά ρούχα και παπούτσια και να έχει μαζί του και μία πετσέτα.


Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπείες αν δεν πονάω κάπου;

Η μάλαξη και η φυσιοθεραπεία μπορεί να δράσει προληπτικά ακόμα και αν δεν υπάρχει ιστορικό σε ανθρώπους που αισθάνονται έντονη κούραση λόγω της εργασίας τους ή ασχολούναι ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό, βοηθώντας τους καταπονημένους  ιστούς (μύες, τένοντες) να επιστρέψουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Φυσικά η φυσιοθεραπεία μπορεί να γίνει προληπτικά σε χρόνια προβλήματα, ακόμα και αν ο ασθενής δεν πονάει, αλλά κατά καιρούς παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις. Η φυσιοθεραπεία δεν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, αλλά βοηθά μόνο στην επιτάχυνση της επούλωσης μετά από κάποια ιστική βλάβη ή τραυματισμό. 


Κάθε πότε πρέπει να γίνονται οι συνεδρίες;

Συνήθως οι συνεδρίες γίνονται σε συχνότητα 3 - φορές την βδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Σε μια οξεία φάση τραυματισμού μπορεί να χρειαστούν συχνότερες φυσιοθεραπείες (έως και 2 φορές την ημέρα), ενώ όταν βελτιωθεί ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί και 1 φορά την εβδομάδα ή και 1 φορά ανά δύο εβδομάδες.


Το αποτέλεσμα της φυσικοθεραπείας είναι μόνιμο;

Όχι πάντα. Όταν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί ή μεγάλη εκφύλιση (φθορά) σε κάποιους ιστούς η κατάσταση του ασθενή θα βελτιωθεί μεν, με τις φυσιοθεραπείες, αλλά αν θα συνεχίσει με ειδικές ασκήσεις (κινησιοθεραπείες) θα διατηρήσει το καλό απότέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου