Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Πως θα ενεργοποιήσετε την άυλη συνταγογράφηση

Η άυλη συνταγογράφηση είναι μια σημαντική πρωτοβουλία του υπουργείου, ιδιαίτερα λόγω του κορωνοιού, μέσω της οποίας «μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η διαδικασία της εγγραφής στην άυλη συνταγογράφηση είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την «άυλη συνταγογράφηση».
κλικ για μεγέθυνση
Οι πολίτες θα εισέλθουν στην εφαρμογή "Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας"  χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους. Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail.
κλικ για μεγέθυνση
Ο γιατρός όταν θα συνταγογραφήσει τότε θα επιλέξει να αποσταλλεί η συνταγή στο SMS ή/και στο e-mail. Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται κανονικά με την επίδειξη του SMS ή/και του e-mail . Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 
Η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι συνταγή χωρίς ιατρική εξέταση του ασθενούς. Αποτελεί μέρος της επίσκεψης σε συμβεβλημένο ή μη ιατρό, που προϋποθέτει τις απαραίτητες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις.
Γι’ αυτό και η άυλη συνταγή θα πρέπει να εκδίδεται μόνο εφόσον ο ιατρός έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθεί χρονίως. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το νέο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης να θεωρείται από τους ασθενείς ως παραγγελία φαρμάκων, τα οποία ενίοτε τους χορηγούνται από άλλον ιατρό.
Επίσης οι ασθενείς δεν μπορούν να απαιτούν την έκδοση άυλης συνταγής από ιατρούς, ζητώντας να τους εξετάσουν εκ των υστέρων μετά την αγορά των φαρμάκων, καθότι αποτελεί πράξη απαγορευτική για τον ιατρικό κόσμο.
Ειδικά αυτές τις ημέρες που οι ιατροί υποστηρίζουν ασθενείς με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις δημόσιες δομές υγείας, θα πρέπει και οι πάσχοντες να είναι συνεργάσιμοι, έχοντας υπόψη τους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι ιατροί να αντιγράφουν φαρμακευτικές αγωγές άλλων συναδέλφων τους, ούτε να δέχονται ως παραγγελία τα όσα τους μεταφέρονται τηλεφωνικά. Ιδιαίτερα μάλιστα δεν μπορούν να ζητούν συνταγές για άλλους ασθενείς.
Τέλος η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι δωρεάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου