Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Οδηγίες πρόληψης

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται SARS-CoV-2 ή 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κορονoϊού. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως: καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα. Ένα ποσοστό γύρω στο 15% μπορεί να εμφανίσει σοβαρές εκδηλώσεις, όπως: πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.
Πέντε μέρες διαρκεί η ασυμπτωματική φάση της νόσου. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (το 97,5%) έχουν εμφανίσει τα συμπτώματά τους μέσα σε 12 μέρες (συγκεκριμένα 11,5 μέρες) από την έκθεση στον ιό και την έναρξη της λοίμωξης, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα εφαρμοζόμενη απομόνωση (καραντίνα) για 14 μέρες.


Γενικές συστάσεις
Οι οδηγίες μέχρι την στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο είναι να παραμείνουμε όλοι στο σπίτι για να μειωθεί η πιθανότητα να εξαπλωθεί η νόσος. Τα μέτρα που συστήνονται είναι το πλύσιμο των χεριών, η απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών που αγγίζουμε συχνά και να αποφεύγουμε το άγγιγμα του προσώπου.
Όταν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα τότε πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το γιατρό του. Αν υπάρχουν ήπια συμπτώματα τότε ο γιατρός συστήνει την πλήρη απομώνωσή του και υποστηρικτικά μέτρα.
Όταν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα (πυρετός-βήχας-δύσπνοια) και ιδίως εφόσον έχει υπάρξει πρόσφατο ταξίδι εκτός Ελλάδος ή πιθανή επαφή με άλλο κρούσμα με SARS-CoV-2 τότε σε συνεννόηση με τον γιατρό του, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ στο τηλέφωνο 1135 ή να επικοινωνήσει με το ΕΚΑΒ για μεταφορά του στα νοσοκομεία αναφοράς.

Συστάσεις για την επίσκεψη στο ιατρείο
Σε κάθε ιατρείο θα πρέπει να υπάρχουν συστήματα απολύμανσης και δοχείο μολυσματικών απορριμάτων. Όλοι οι χώροι πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται συστηματικά και τα ραντεβού να είναι αραιά για να μη συνωστίζονται οι ασθενείς.
Εάν ο ασθενής που έχει βήχα συνεννοηθεί με τον γιατρό να προσέλθει στο ιατρείο, θα πρέπει να προσέλθει με μάσκα και να έχει προτεραιότητα. Ο γιατρός θα πρέπει να  έχει στη διάθεση του γάντια, μάσκα, ποδιά, αντισηπτικό για τα χέρια, για να λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας και να καθαρίζει κάθε φορά επαρκώς τα όργανα και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, μετά από κάθε ασθενή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου