Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Οι δίαιτες γιο-γιο αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας

Τι  είναι το φαινόμενο γιο- γιο
Το φαινόμενο γιο-γιο αφορά την απώλεια κιλών και τη σταδιακή επανάκτησή τους. Αυτές οι αυξομειώσεις του βάρους μπορεί να είναι μικρές (της τάξης των 3-5 κιλών κάθε φορά), αλλά και μεγαλύτερες (π.χ. 10 ή και περισσότερα κιλά). Στην τελευταία περίπτωση, οι επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις του βάρους επιδρούν αρνητικά, όχι μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά και στην υγεία.

Η λανθασμένη επιλογή δίαιτας είναι ο κυριότερος λόγος για το φαινομένο γιο-γιο. Η αυξομείωση του βάρους παρουσιάζεται κυρίως όταν η δίαιτα είναι στερητική, πολύ αυστηρή και αποσκοπεί στο γρήγορο αδυνάτισμα. Όταν χάνουμε γρήγορα κιλά (περισσότερο από 1 κιλό την εβδομάδα), τότε το μεγαλύτερο «θύμα» της απώλειας βάρους είναι ο μυϊκός ιστός, καθώς και τα υγρά του σώματός μας. Όσο πιο γρήγορα αδυνατίζουμε τόσο περισσότερο μυϊκό ιστό χάνουμε. O μυϊκός ιστός, όμως, είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού (δηλαδή των θερμίδων που καίμε σε ηρεμία για τη λειτουργία του οργανισμού μας). Όσο πιο ατροφικοί οι μύες, τόσο λιγότερες και οι θερμίδες που καίμε σε ηρεμία. Εφόσον, λοιπόν, μειώνονται οι καύσεις του οργανισμού, δυσχεραίνεται η διατήρηση του βάρους και αυξάνονται οι πιθανότητες επαναπρόσληψης των χαμένων κιλών. Επιπλέον, οι στερητικές δίαιτες υπονομεύουν την προσπάθεια διατήρησης του βάρους και με έναν ακόμη τρόπο. Ακριβώς επειδή είναι αυστηρές δίαιτες, μετά την ολοκλήρωσή τους έχουμε πλέον εντονότατη την επιθυμία να φάμε ό,τι μας «απαγορεύτηκε» κατά τη διάρκειά τους. Το στερητικό σύνδρομο που προκαλείται μας στρέφει στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα όσων είναι πλούσιων σε θερμίδες και λιπαρά, με αποτέλεσμα γρήγορα να ξαναπαίρνουμε το χαμένο βάρος.

H δίαιτα γιο-γιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, αναφέρει νέα έρευνα.
Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ερευνητές στο Seoul National University παρακολούθησαν 3.700 ανθρώπους για 16 χρόνια.
Σύμφωνα με έρευνα του 2017, οι αυξομειώσεις βάρους σε ανθρώπους με στεφανιαία νόσο μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θνησιμότητας.
Η απώλεια βάρους συνήθως φέρνει μείωση ενέργειας κατά την άσκηση και τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μαζί με αυξημένη πείνα παράγεται τέλεια μεταβολική καταιγίδα ώστε να ανακτήσουν το βάρους τους όσοι κάνουν δίαιτα.
Ορισμένοι ειδικοί υπολογίζουν ότι το 80% όσων κάνουν δίαιτα ανακτούν το βάρος τους.
Η έρευνα δείχνει ότι οι αυξομειώσεις βάρους μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου, δήλωσε ο ερευνητής Hak C. Jang, καθηγητής στο Seoul National University College of Medicine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου