Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο σε 10 λεπτά

Ερευνητές του University of Queensland δημιούργησαν νέο τεστ που μπορεί να εντοπίσει την παρουσία ενός όγκου στο σώμα με βάση μοναδική νανοδομή DNA που φαίνεται να είναι κοινή σε όλα τα είδη καρκίνου.

Το νέο τεστ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε, εύκολα και μη παρεμβατικά, να εντοπίζει τον καρκίνο από βιοψία ιστού εντός 10 λεπτών, αναλύοντας αλλαγές σε ομάδες μεθυλίου σε επίπεδο ολόκληρου γονιδιώματος.
Οι ομάδες μεθυλίου φάνηκε να είναι σημαντικά αλλαγμένες σε ασθενείς με καρκίνο. Η ομάδα παρατήρησε ότι απλώνονται στο γονιδίωμα των υγιών κυττάρων αλλά είναι παρούσες μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές στο καρκινικό γονιδίωμα.
Με βάση την ανακάλυψη, οι ερευνητές σχεδίασαν τεστ χρησιμοποιώντας  νανοσωματίδια χρυσού, που αλλάζουν χρώμα στην παρουσία τρισδιάστατων νανοδομών DNA καρκίνου.
Ο Καθηγητής Matt Trau, δήλωσε ότι η ανακάλυψη ότι καρκινικά μόρια DNA δημιουργούν εντελώς διαφορετικές τρισδιάστατες νανοδομές από κυκλοφορούν DNA ήταν σημαντικό βήμα που επέτρεψε εντελώς νέα προσέγγιση στον εντοπισμό καρκίνου χωρίς επεμβατική μέθοδο σε όλα τα είδη ιστού-και στο αίμα.
Αυτό οδήγησε στη δημιουργία οικονομικών και φορητών συσκευών εντοπισμού που θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν ως διαγνωστικό όπλο, πιθανόν μέσω κινητού τηλεφώνου.
Όταν δοκιμάστηκε σε 200 ανθρώπινα δείγματα καρκίνου και φυσιολογικού DNA, η νέα διαγνωστική εξέταση ήταν ακριβής έως 90%.
Ο Trau σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα αν το τεστ αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για όλα τα διαγνωστικά τεστ καρκίνου, αλλά φαίνεται ενδιαφέρον ως πολύ απλός παγκόσμιος δείκτης καρκίνου και έχει προσβάσιμη και οικονομική τεχνολογία που δεν χρειάζεται πολύπλοκο εξοπλισμό στο εργαστήριο.
Η τεχνολογία όμως, απαιτεί περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς μπορεί να εντοπίσει μόνο την παρουσία καρκίνου αλλά όχι το είδος ή το στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου