Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Προλοθεραπεία

Η Προλοθεραπεία είναι μια μη χειρουργική, αναγεννητική, θεραπευτική μέθοδος που διευκολύνει την επούλωση αλλά και ανάπλαση των συνδέσμων των αρθρώσεων και των τενόντων του μυοσκελετικού συστήματος, που γίνεται από τον ίδιο τον οργανισμό μας. Έχει αναλγητική δράση για τις μυοσκελετικές παθήσεις. Εφαρμόζεται με τοπικές εγχύσεις (ενέσεις) ενός διαλύματος γλυκόζης, δηλαδή νερό και ζάχαρη, στους τένοντες και συνδέσμους που έχουν προσβληθεί και πιο συγκεκριμένα στο σημείο που ο τένοντας ή ο σύνδεσμος προσκολλάται στο οστό. Η μέθοδος εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό George Hackett, όπου από το 1930 μέχρι το 1960 χρησιμοποίησε τη μέθοδο αυτή σε μεγάλο αριθμό ασθενών με επώδυνα μυοσκελετικά προβλήματα, και όπως αναφέρει ο ίδιος η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έφτανε το 90% . 
Ο όρος “προλοθεραπεια” προέρχεται από την Λατινική λέξη proles που σημαίνει απόγονοι (γενιά). Ο Dr.G. Hackett χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να δείξει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία διεγείρει την αναγέννηση και πολλαπλασιασμό των ιστών. Ουσιαστικά η τοπική έγχυση του διαλύματος γλυκόζης στις συγκεκριμένες περιοχές, δημιουργείται μια “ήπια” τοπική φλεγμονώδης αντίδραση που ερεθίζει τους ιστούς, προκαλώντας αύξηση της αιματικής ροής και ενεργοποίηση της διαδικασίας επούλωσης. Η επούλωση των ιστών εξαρτάται από την τοπική αιματική παροχή, έτσι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή τόσο γρηγορότερη και καλύτερη η επούλωση της βλάβης. Από τα αρχικά πειράματα του G. Hackett, αναφέρεται ότι αυξάνεται η ισχύς των προσβεβλημένων συνδέσμων και τενόντων κατά 40%.

Η διαφορά της προλοθεραπείας από την έγχυση των παραπάνω φαρμάκων είναι ότι αυτή λειτουργεί μακροχρόνια και έχει διάρκεια, χωρίς να παρουσιάζει τις γενικές παρενέργειες των φαρμάκων, σε σχέση με τους φαρμακευτικούς παράγοντες που λειτουργούν άμεσα, για σύντομο χρονικό διάστημα και ενδέχεται να επηρεάσουν τη μηχανική αντοχή των συνδέσμων και τενόντων.
Η Προλοθεραπεία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις : οσφυαλγίας, αυχεναλγίας, γοναλγίας (οστεοαρθρίτιδας γόνατος, κακώσεις γόνατος, κακώσεις συνδέσμων γόνατος), σε τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, άκανθα πτέρνης, περιαθρίτιδα ώμου, αθλητικές κακώσεις, προβλήματα κροταφογναθικής διάρθρωσης, ινομυαλγία. Εφαρμόζεται σε όλες τις ηλικίες και ειδικά σε ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα, ούτε να υποστούν μια χειρουργική επέμβαση. Δε χρησιμοποιείται κορτιζόνη ούτε άλλα φάρμακα. Μπορεί δε να εφαρμοστεί και σε διαβητικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου