Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Υπερλιπιδαιμία

Τι εννοούμε με τον όρο «υπερλιπιδαιμία»;
Η αύξηση των τιμών των λιπιδίων του ορού του αίματος (της ολικής, της LDL «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων) μεμονωμένα ή σε συνδυασμό ονομάζεται υπερλιπιδαιμία.
Ο όρος, όμως, δυσλιπιδαιμία είναι περισσότερο δόκιμος γιατί συμπεριλαμβάνει και διαταραχές της HDL χοληστερόλης («καλής») και των λιποπρωτεϊνών.
Τι είναι η χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη είναι μια από τις πιο σημαντικές λιποειδείς ουσίες και απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού. Η σύνθεσή της γίνεται κυρίως στο ήπαρ, αλλά και σε άλλα όργανα (όπως το λεπτό έντερο). Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από σχετικά μικρές ποσότητες χοληστερόλης, καθώς αυτήχρησιμεύει ως πρώτη ύλη για τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορμονών. Ωστόσο, όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση χοληστερόλης στο αίμα τότε επιταχύνεται η εμφάνιση αθηροσκλήρωσης των αγγείων.
Σήμερα, έχουμε αναμφισβήτητες αποδείξεις ότι η αρρώστια αυτή αρχίζει στην παιδική ηλικία, εξελίσσεται σταδιακά και με την πάροδο της ηλικίας οδηγεί στη στεφανιαία νόσο της καρδιάς, που είναι η υπ' αριθμόν ένα αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Τι είναι η LDL («κακή») χοληστερόλη;
Η LDL χοληστερόλη ουσιαστικά παίζει το ρόλο του «κακού» στη διαδικασία της αθηροροσκλήρωσης. Εναποτίθεται στο τοίχωμα των αρτηριών και συμβάλλει στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας. Έχει αποδειχθεί ότι όταν μειώσουμε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα (με δίαιτα ή με φάρμακα) μειώνεται ο κίνδυνος εμφραγμάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτων.
Τι είναι η HDL («καλή») χοληστερόλη;
Η HDL χοληστερόλη μεταφέρει τη χοληστερόλη αντίστροφα από τα αγγεία στο ήπαρ. Με τον τρόπο αυτό προστατεύει από την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης. Αντίθετα, όταν οι συγκεντρώσεις στο αίμα είναι χαμηλές αυξάνει ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Αν και τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης μεταβιβάζονται κληρονομικά σε σημαντικό βαθμό, μπορούμε να τα αυξήσουμε με τη διακοπή του καπνίσματος, τη μείωση του σωματικού βάρους, την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και τη μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ.
Ο συνδυασμός υψηλής LDL και χαμηλής HDL χοληστερόλης δημιουργεί προβλήματα, για αυτό χρειάζεται δίαιτα, άσκηση και υπολιπιδαιμικά φάρμακα.
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι κάθε ασθενής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση που θα ακολουθηθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που μόνον ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να γνωρίζει και να αξιολογεί.

ΠΗΓΗ AstraZeneca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου