Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Χρήσιμες πληροφορίες για την Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ)

Πρόκειται για μια αρκετά συχνή πάθηση που οφείλεται στην παλινδρόμηση (δηλαδή επιστροφή προς τα πάνω) του περιεχόμενου του στομάχου στον οισοφάγο, ο οποίος είναι μυώδης σωλήνας που ενώνει το φάρυγγα με το στομάχι.

Το κυριότερο σύμπτωμα της ΓΟΠΝ είναι το αίσθημα καύσου (καούρες) που σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί και σαν πόνος πίσω από το στέρνο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι οι ερυγές (ρεψίματα), η έντονη σιελόρροια, η βραχνάδα στη φωνή και ο βήχας,
Η ΓΟΠΝ μπορεί να διαγνωσθεί από τον κλινικό ιατρό με βάση το ιστορικό του ασθενούς και κυρίως με τη βοήθεια ειδικών εξετάσεων που αυτός θα συστήσει. 0 κλινικός ιατρός εξάλλου είναι αυτός που θα αποφασίσει εάν και ποια φαρμακευτική θεραπεία θα ακολουθήσει ο ασθενής και επί πόσο χρονικό διάστημα.
Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής μπορούν να βοηθήσουν;
  • Αποφεύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά και τα καυτερά φαγητά. Επίσης, αποφεύγετε τις σοκολάτες, τον καφέ, το αλκοόλ, τα εσπεριδοειδή φρούτα και χυμούς, τα προϊόντα ντομάτας (σάλτσες) και το πιπέρι.
  • Μειώστε τις μερίδες του φαγητού σας (μικρότερη ποσότητα τροφής στο στομάχι μπορεί να σημαίνει μείωση των πιθανοτήτων παλινδρόμησης).
  • Τρώτε τα γεύματα σας 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
  • Αν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε περιττό βάρος για να μειωθούν τα συμπτώματα σας.
  • Σταματήστε το κάπνισμα (το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες παλινδρόμησης).
  • Ανυψώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας κατά 15 εκατοστά περίπου, τοποθετώντας υποστηρίγματα. Η κλίση του κρεβατιού θα βοηθήσει στον περιορισμό της παλινδρόμησης του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. (Σημείωση; Μη χρησιμοποιείτε επιπλέον μαξιλάρια για να ανυψώσετε το κεφάλι σας).
  • Αποφεύγετε τα στενά ρούχα και τις ζώνες.

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ Π[ΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΓΟΠΝ Κ ΕΧΕΙ Κ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΛΗΛΗ ,ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ;;;ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΕΝΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ,ΑΛΛΟΙ ΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Κ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥ ΕΠΑΨΑΝ ΝΑ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΜΙΑΣ Κ ΔΕΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή