Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Αναγεννητική Ιατρική και αλωπεκία


Τι είναι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα (stem cells)

Η θεραπεία με πραγματικά βλαστοκυττάρα (προγονικά κύτταρα - stem cells) έχει αναπλαστική και αναγεννητική δράση και εφαρμόζεται στη χρονογήρανση του προσώπου, σε περιπτώσεις ανδρογενετικής αλωπεκίασης και σε προβλήματα των χόνδρων των αρθρώσεων. Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα δεν έχει καμία σχέση με την θεραπεία PRP, όπως διαφημίζουν συχνά κάποιες εταιρίες. Το PRP είναι αυτόλογα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma) και όχι βλαστοκύτταρα.

Στην PHYSIOMED έχουμε πλέον την δυνατότητα με ειδικό μηχάνημα (Regenera Activa) να διαχωρίζουμε τα κύτταρα αυτά, τα οποία χρησιμοποιούμε για την βιοαναγέννηση του ιστού.

Η αναγεννητική ιατρική στην αλωπεκία

Η κληρονομική τριχόπτωση σε άνδρες και γυναίκες είναι η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης. Στην ανδρογενετική αλωπεκία, όπως ονομάζεται επιστημονικά, οι ρίζες των μαλλιών είναι ευαίσθητες στο ανδρογόνο DHT, το οποίο με τη σειρά του σχηματίζεται από την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη.

Στους άνδρες, η ανδρική φαλάκρα αρχίζει συνήθως από την 2η δεκαετία της ζωής τους. Ένα τυπικό σύμπτωμα είναι η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών, η οποία – αργά αλλά σταθερά – κινείται όλο και πιο ψηλά. Στις γυναίκες, η ανδρογενετική αλωπεκία συνήθως αρχίζει αργότερα, με την έναρξη της εμμηνόπαυσης.

Υπάρχει ένας σχετικά απλός λόγος για αυτό. Πριν από την εμμηνόπαυση, η τεστοστερόνη που υπάρχει επίσης στο γυναικείο σώμα διατηρείται υπό έλεγχο από την ορμόνη οιστρογόνο. Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, η ορμονική ισορροπία στο σώμα αλλάζει .  

Τέλειοι υποψήφιοι για αυτό το είδος θεραπείας είναι ασθενείς στους οποίους η κληρονομική τριχόπτωση μόλις έχει αρχίσει . Είναι κατάλληλο τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Οι πάσχοντες από αλλεργίες μπορούν επίσης να υποβληθούν σε θεραπεία χωρίς κίνδυνο, καθώς δεν χρησιμοποιούνται ένζυμα ή χημικά πρόσθετα, αλλά χρησιμοποιούμε βλαστοκύτταρα  από το τριχωτό της κεφαλής του ασθενούς. Η χρήση βλαστοκυττάρων επανενεργοποιεί την τριχοφυΐα και υποστηρίζει τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια.



Ποια είναι η διαδικασία;

Συνήθως, δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία. Ωστόσο, όσοι θα ήθελαν να υποβληθούν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα θα πρέπει να απέχουν από τη μινοξιδίλη και τα παυσίπονα για 10 ημέρες πριν από τη θεραπεία.  

Αρχικά, γίνεται τοπική αναισθησία στο τριχωτό της κεφαλής και στη συνέχεια λαμβάνονται τρία δείγματα δέρματος , συνήθως πίσω από το ένα αυτί. Αυτά έχουν διάμετρο περίπου 2,5 mm. Ο ιστός του δέρματος στη συνέχεια συνθλίβεται και φιλτράρεται με ειδικό μικροδερματόμιο Regenera Activa. Αυτή είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία.

Αυτό που μένει είναι ένα εναιώρημα που περιέχει ακόμα τα κύτταρα. Αυτό το υψηλής συγκέντρωσης πλάσμα στη συνέχεια εγχέεται υποδορίως στις περιοχές της τριχόπτωσης. Οι αυξητικοί παράγοντες μέσα στα κύτταρα διεγείρουν τους θύλακες να σχηματίσουν νέες τρίχες και το τριχωτό της κεφαλής τροφοδοτείται καλύτερα με αίμα.

Ως αποτέλεσμα, οι ρίζες των μαλλιών έχουν βελτιωμένη παροχή θρεπτικών συστατικών και μετάλλων. Τα τραύματα που προκαλούνται από την αφαίρεση των κυττάρων του δέρματος δεν ράβονται, καθώς επουλώνονται από μόνα τους. Το λούσιμο των μαλλιών μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα.

Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με βλαστοκύτταρα έχει ήδη αποδειχθεί σε κλινικές μελέτες . Η ίδια η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη. Η θεραπεία διαρκεί περίπου 15 έως 30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής. Τα πρώτα αποτελέσματα αρχίζουν και φαίνονται μετά από 30 ημέρες, αλλά σε 6 περίπου μήνες θα δούμε πιο πυκνά και υγιή μαλλιά. Η θεραπεία με Regenera Activa διαρκεί περίπου δύο έως τρία χρόνια. Δεν υπάρχουν παρενέργειες . Πολλές φορές μετά την θεραπεία μπορούμε να ενισχύσουμε το θεραπευτικό αποτέλεσμα με 3-4 θεραπείες με PRP.


Για ποιον είναι χρήσιμη η θεραπεία με βλαστοκύτταρα;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα έχει νόημα αν η κληρονομική τριχόπτωση είναι ήπια έως μέτρια. Εάν η τριχόπτωση είναι ήδη προχωρημένη, μια μεταμόσχευση μαλλιών μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Για να προσδιορίσετε πόσο έχει προχωρήσει η τριχόπτωση και εάν κάποιος είναι κατάλληλος για μια τέτοια θεραπεία, η PHYSIOMED προσφέρει μια δωρεάν ανάλυση μαλλιών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου