Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Ποιοι πρέπει να κάνουν εξετάσεις μετά από νόσηση με COVID-19


Σαν γενική αρχή: ο γιατρός και μόνο αποφασίζει το είδος των εξετάσεων και αν και πότε πρέπει να γίνουν. Οι εξετάσεις εξατομικεύονται ανάλογα με το τι είδους ήταν η οξεία νόσηση, το ιστορικό του ασθενούς, τα φάρμακα που λαμβάνει, άλλους παράγοντες κινδύνου και βεβαίως ανάλογα με τα συμπτώματα.

  • Αν περάσατε κορονοϊό με ήπια συμπτώματα (ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, ήπιο πυρετό και μυαλγίες) δεν χρειάζεστε εξετάσεις, εφόσον αρνητικοποιηθήκατε και δεν έχετε συμπτώματα. 
  • Αν επιμένει κάποιο σύμπτωμα τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό.  
  • Αν περάσατε κορονοϊό με έντονα συμπτώματα ή επιπλοκές (πνευμονία, πνευμονική εμβολή, μυοκαρδίτιδα κλπ) τότε ναι θα χρειαστείτε παρακολούθηση και εργαστηριακό έλεγχο είτε από το νοσοκομείο που νοσηλευτήκατε είτε από τον οικογενειακό σας ιατρό. 
  • Επίσης χρειάζεται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, αν μετά τη λήξη της οξείας νόσησης παρουσιάσετε παρατεταμένα συμπτώματα (post covid) ή νέα συμπτώματα (long covid). 

Δεν κάνουμε ποτέ εξετάσεις από μόνοι μας. Οι εξετάσεις εκτός συγκεκριμένου διαγνωστικού σχεδίου κινδυνεύουν να καταλήξουν σε άνευ σημασίας ευρήματα και ψευδώς θετικά αποτελέσματα που μόνο άγχος προκαλούν. Η φοβία για το τι προβλήματα θα αφήσει ο κορονοϊός όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά μπορεί αυτή να είναι το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται πανικός, χρειάζεται ψύχραιμη και λογική χρήση των διαγνωστικών μέσων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου