Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Με 12 είδη καρκίνου συνδέεται η παχυσαρκία

Νέα μελέτη του World Cancer Research Fund συνδέει το υπερβολικό σωματικό λίπος με 12 είδη καρκίνου, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η παχυσαρκία είναι σε άνοδο παγκοσμίως.
Η έρευνα Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, εξετάζει έρευνες δεκαετιών που συνδέουν την πρόληψη του καρκίνου με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής και είναι η τρίτη στη σειρά. Η πρώτη και η δεύτερη δημοσιεύτηκαν το 1997 και 2007.


Η μελέτη ανακάλυψε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης 12 ειδών καρκίνου- στο στόμα, στον οισοφάγο, στο πάγκρεας, στο στομάχι, στη χοληδόχο κύστη, στο ήπαρ, στο  μαστό, στο ενδομήτριο, στις ωοθήκες, στον προστάτη, στους νεφρούς, καθώς και του ορθοκολικού καρκίνου.
Αναφέρει ότι η εμφάνιση της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ.
Το 2016, υπολογίζεται ότι 1,97 δισεκατομμύρια ενήλικες και πάνω από 338 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι στον κόσμο κατηγοριοποιήθηκαν ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων που κατηγοριοποιήθηκαν ως παχύσαρκοι παρατηρήθηκε σε χώρες χαμηλού –μεσαίου εισοδήματος αλλά και υψηλού.
Η ανάλυση του WCRF κάνει συστάσεις για το μετριασμό του κινδύνου για καρκίνο, όπως φυσική δραστηριότητα, περιορισμό του fast food και προϊόντων με πολλά λιπαρά και διατροφή πλούσια σε ολική άλεση, φρούτα, όσπρια και λαχανικά. Συνιστά επίσης τον περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, ζάχαρης και αλκοόλ
Η έρευνα συμβουλεύει την ικανοποίηση των θρεπτικών αναγκών μέσω της διατροφής αντί να βασίζεται κάποιος στα συμπληρώματα. Οι επιστήμονες συνιστούν επίσης οι νέες μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους, αν είναι εφικτό.
Η ανάλυση συμπίπτει με νέα έρευνα του Arctic University of Norway που εξέτασε συγκεκριμένα τους κινδύνους για καρκίνους που συνδέονται με την παχυσαρκία. Στα 18 χρόνια παρακολούθησης σχεδόν 10.000 γυναίκες εμφάνισαν καρκίνο σχετικό με την παχυσαρκία.
Η έρευνα δεν μπόρεσε να αποδείξει αιτιατή σχέση αλλά σημείωσε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με αυξήσεις στον καρκίνο μαστού (20%) μετά την εμμηνόπαυση και στους νεφρούς (95 %).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου