Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Η καθιστική ζωή βλάπτει και τον εγκέφαλο

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ο πολύς χρόνος που περνά κάποιος καθιστός συνδέεται με μη υγιή λέπτυνση του ιστού σε σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη.
Υπάρχουν πολλές έρευνες σχετικά με το πώς η καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την καρδιά. Τώρα, ερευνητές δηλώνουν ότι οι πολλές ώρες καθιστικής ζωής μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν αρνητικά και τον εγκέφαλο.

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι ο πολύς χρόνος που περνά κάποιος καθιστός συνδέεται με μη υγιή λέπτυνση του ιστού σε σημαντική περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη.
Φαίνεται πως η σχέση δεν οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι άνθρωποι που κάθονται ώρες κάθε μέρα δεν ασκούνται-υπάρχει κάτι σχετικά με την πράξη της καθιστικής ζωής καθαυτής, που φάνηκε σημείο- κλειδί.
Η Prabha Siddarth, του University of California, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η καθιστική συμπεριφορά- αλλά όχι τα επίπεδα άσκησης- συνδέονταν με λιγότερη σκλήρυνση του έσω κροταφικού λοβού- σημαντική περιοχή του εγκεφάλου για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων.
Ο Dr. Marc Gordon, του Zucker Hillside Hospital στο Glen Oaks, της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι ενώ η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι η καθιστική ζωή βοηθά στην πρόκληση της λέπτυνσης του εγκεφαλικού ιστού, η έρευνα θέλει περαιτέρω διερεύνηση.
Οι ερευνητές ρώτησαν 35 ανθρώπους, ηλικίας 45 έως 75 ετών, για τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τη μέση ποσότητα χρόνου που περνούσαν καθισμένοι κάθε ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα. Κάθε συμμετέχων επίσης υποβλήθηκε σε απεικονιστική εξέταση του έσω κροταφικού λοβού.
Συμμετέχοντες που περνούσαν πολύ χρόνο καθισμένοι ήταν πιο πιθανό να έχουν λέπτυνση της συγκεκριμένης περιοχής.
Σε αυτούς περιλήφθηκαν ακόμα και όσοι είχαν σχετικά υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας όταν κάθονταν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLOS One.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου