Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

H ιστορία του ανθρώπου

Αναπαράσταση του παρελθόντος 
Αν υπήρχε μια κινηματογραφική μηχανή, η οποία θα έπαιρνε 1 φωτογραφία της Γης μια φορά το χρόνο, για τα «τελευταία» 757 εκατ. χρόνια θα γινόταν ένα φιλμ που για να προβληθεί με τη συνηθισμένη ταχύτητα των κινηματογραφικών μηχανών, θα απαιτούσε ένα ολόκληρο χρόνο. 

Εάν υποθέσουμε ότι το φιλμ άρχιζε να προβάλλεται την πρώτη Ιανουαρίου ενός έτους, τότε θα τελείωνε τα μεσάνυχτα στις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Οι θεατές του «έργου» όλο τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο δεν βλέπουν κανένα ίχνος Ζωής, αλλά στις αρχές Απριλίου εμφανίζονται οι μονοκύτταροι οργανισμοί και στο τέλος οι κατώτεροι πολυκύτταροι οργανισμοί. Στο τέλος Μαΐου παρουσιάζονται τα κατώτερα υδρόβια σπονδυλωτά ζώα και στα μέσα Ιουλίου τα χερσαία φυτά. Τον Αύγουστο εμφανίζονται τα αμφίβια ζώα, στις αρχές Σεπτεμβρίου τα πρώτα ερπετά. Στα μέσα Σεπτεμβρίου επικρατούν οι Δεινόσαυροι, οι οποίοι κυριαρχούν όλο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Στο μεσοδιάστημα παρουσιάζονται τα πτηνά και τα πρώτα θηλαστικά ζώα. Στο τέλος Νοεμβρίου σχηματίζονται τα βραχώδη όρη και λήγει η κυριαρχία των ερπετών. Τον Δεκέμβριο αρχίζει η κυριαρχία των Θηλαστικών, τα οποία παρουσιάζουν πολλές εξελικτικές μεταβολές. Όλο σχεδόν τον Δεκέμβριο δεν έχει εμφανιστεί ο άνθρωπος. Μόνο στις 31 Δεκεμβρίου το μεσημέρι εμφανίζονται πρωτόγονοι άνθρωποι ή μάλλον προάνθρωποι. Ακολουθούν 4 παγετώνες, οπότε στις 11 το βράδυ οι άνθρωποι βρίσκονται στη λίθινη εποχή. Στις 11.45' οι άνθρωποι κατασκευάζουν εργαλεία και καλλιεργούν τη Γη. Η ιστορία του πολιτισμού διαρκεί 5-6 λεπτά.
Από την παρακολούθηση αυτού του εκπληκτικού έργου καταλαβαίνουμε πόσο σύντομη είναι η ιστορία του ανθρώπου. Οι Δεινόσαυροι κυριάρχησαν 70 «μέρες», οι άνθρωποι έχουν ιστορία «ωρών ». Μήπως και ο άνθρωπος μπορεί να εκλείψει μετά από μερικές ώρες ή μέρες;
Ερωτήματα για το μέλλον του ανθρώπου
Δεν γνωρίζουμε πότε ο προάνθρωπος έγινε σκεπτόμενος άνθρωπος. Πότε παρουσίασε τις πρώτες σκέψεις, αλλά σήμερα ο άνθρωπος μπορεί να σκεφτεί για το μέλλον του και ακόμα το ελέγχει. Υπάρχουν όμως 4 μεγάλα ερωτήματα για το μέλλον του ανθρώπου. 
Το ένα είναι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, το οποίο συνοδεύεται και από τη ρύπανση, την εξάντληση των ενεργειακών πηγών και την ανεπάρκεια του νερού. 
Το δεύτερο είναι ο κίνδυνος ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, διότι οι καταστροφικές ικανότητες των όπλων αυτών είναι απεριόριστες.
Ένα τρίτο πρόβλημα που απειλεί τον άνθρωπο είναι η ανάπτυξη ενός «φαρμακολογικού» πολιτισμού που μπορεί να γίνει με την κακή χρήση φαρμάκων ή τοξικών ουσιών, ή ναρκωτικών. 
Ένα τέταρτο πρόβλημα είναι η ηθική υποβάθμιση του ανθρώπου. 
Τέτοιες εποχές έχει περάσει ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια της ιστορίας του και τελικά τις ξεπέρασε. Όμως ο ευδαιμονισμός, η υπερκατανάλωση σε ορισμένες περιοχές, με τον υποσιτισμό και την εξαθλίωση σε άλλες περιοχές της Γης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Όμως υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, που βλέπουν ότι στο μέλλον θα είναι ο άνθρωπος υγιέστερος και θα υπάρχουν καλλίτερες συνθήκες Ζωής.
Δεν γνωρίζουμε αν θα επαληθευθούν οι φοβίες των απαισιόδοξων ή οι οραματισμοί των αισιόδοξων. Ελπίζουμε ότι ο άνθρωπος δεν θα οδηγηθεί στην εξαφάνιση ή στον εκφυλισμό.


Βιβλίο Βιολογίας του Γρανίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου