Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η ρεσβερατρόλη «θησαυρός» για την αντιμετώπιση του καρκίνου, την καρδιά και την μνήμη

Γνωστή για την προστασία από καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου, είναι η ουσία ρεσβερατρόλη.
Η εν λόγω ουσία επίσης, φαίνεται ότι δρα θετικά και στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου -τη δομή που παίζει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη, τη μάθηση και την ψυχική διάθεση.
Σε μελέτη που διεξήχθη σε πειραματόζωα από ομάδα επιστημόνων, υπό τον δρα Άσοκ Κ. Σέτυ, καθηγητή στο Τμήμα Μοριακής & Κυτταρικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας, βρέθηκε ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ενδείξεις άνοιας.
Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «Scientific Reports», ο Δρ Σέτυ και οι συνεργάτες του καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση ρεσβερατρόλης επηρεάζει σημαντικά ορισμένους δείκτες της μνήμης και της μάθησης.
«Τα ευρήματά μας ήταν εκπληκτικά», δήλωσε ο Δρ Σέτυ. «Μεταξύ της ηλικίας των 22 και των 25 μηνών, οι αρουραίοι που δεν έλαβαν ρεσβερατρόλη διατήρησαν μεν την ικανότητα της χωρικής μάθησης (spatial learning), αλλά παρουσίασαν δραματική μείωση στην ικανότητα να θυμούνται τις νέες πληροφορίες για το χώρο. Αντιθέτως, τόσο η χωρική μάθηση όσο και η μνήμη των νέων χωρικών πληροφοριών βελτιώθηκαν στους αρουραίους της ίδιας ηλικίας που έπαιρναν ρεσβερατρόλη».
Επιπλέον, ο ρυθμός της νευρογένεσης, δηλαδή της δημιουργίας και ανάπτυξης νέων νευρικών κυττάρων, σχεδόν διπλασιάσθηκε στους εγκεφάλους των ζώων που είχαν πάρει ρεσβερατρόλη, έναντι όσων δεν είχαν πάρει.
Τα ζώα που πήραν την ουσία είχαν επίσης σημαντική βελτίωση στην μικροκυκλοφορία του αίματος (υποδηλώνει καλύτερη παροχή αίματος) και λιγότερη φλεγμονή στον ιππόκαμπο.
Όλα αυτά τα ευρήματα μαζί υποδηλώνουν ότι «η λήψη ρεσβερατρόλης προς το τέλος της μέσης ηλικίας ενδέχεται να οδηγεί σε βελτιωμένη μνήμη και ψυχική διάθεση στην τρίτη ηλικία», τόνισε ο Δρ Σέτυ.
Να σημειωθεί, ότι την ρερβερατρόλη μπορεί να την βρει κάποιος στο κόκκινο κρασί, στα φιστίκια και σε ορισμένα είδη μούρων.

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου- δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου