Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Τι είναι Υγεία;

Υγεία είναι ελευθερία από τον πόνο στο φυσικό σώμα, με κατάσταση την ευεξία, ελευθερία από το πάθος στο συναισθηματικό επίπεδο, που έχει σαν αποτέλεσμα μία δυναμική κατάσταση γαλήνης και ηρεμίας, και ελευθερία από τον εγωισμό στο πνευματικό επίπεδο που οδηγεί στην κατάσταση της καθαρότητας του νου και τελικά στην κατανόηση της Αλήθειας.

Ένα απόλυτα υγιές άτομο θα συνδυάζει τις ιδιότητες της απέραντης Αγάπης και της βαθιάς Σοφίας όταν βρίσκεται φυσικά στην υψηλότερη κατάσταση υγείας. Θα μιλά με αγάπη όταν θα συμβουλεύει με σοφία αλλά και στην έκφραση της αγάπης του προς τους άλλους θα υπάρχει σοφία. Βασική παράμετρος για τον προσδιορισμό της υγείας ενός ατόμου είναι ο βαθμός δημιουργικότητας, δηλαδή όλων αυτών των ενεργειών του ανθρώπου που προωθούν όχι μόνο το ατομικό αλλά και το συνολικό καλό με ένα ισορροπημένο τρόπο.
Εάν οι πράξεις μας αποσκοπούν μόνο στο ατομικό μας συμφέρον σημαίνει ότι είμαστε ή γίναμε περισσότερο άρρωστοι ή τουλάχιστον δεν πλησιάζουμε την ολοκληρωμένη υγεία. O πόνος που προκαλούμε στους άλλους με τις πράξεις μας δεν μπορεί ούτε πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους. Σε όχι μεγάλο διάστημα θα πληρώσουμε αυτό το μονομερές συμφέρον με το άγχος, την αγωνία ή την κατάθλιψη. Ακόμα βαθύτερα άρρωστοι είμαστε στο βαθμό που οι ενέργειες μας είναι καταστροφικές είτε σε βάρος του εαυτού μας είτε σε βάρος άλλων. 
Έτσι οι ασθενείς με Alzheimer είναι πολύ πιο άρρωστοι από τους καρκινοπαθείς εφ’' όσον οι τελευταίοι δρουν και μάλιστα δημιουργικά μέσα στην κοινωνία ενώ οι πρώτοι έχουν χάσει παντελώς την δυνατότητα για δημιουργία. Ένας σχιζοφρενής είναι πολύ πιο άρρωστος από τον καρκινοπαθή άλλα και από αυτόν που πάσχει από Alzheimer γιατί αυτός δεν είναι μόνο αρνητικός ως προς τον εαυτό του αλλά δρα με καταστροφικότητα και προς την κοινωνία. 
Ας αναρωτηθούμε ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σήμερα στις δυτικές κοινωνίες αλλά υποφέρουν με αρρώστιες τέτοιες ενώ ο θάνατος θα ήταν προτιμότερος; 

Γ. Βυθούλκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου