Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Kinesio Taping - Βασικές πληροφορίες

Τι είναι η τεχνική της Κινησιο-επίδεσης
Η μέθοδος της κινησιο-επίδεσης με ταινία έχει πραγματικά κατακτήσει τον κόσμο της αποκατάστασης αλλά και της άθλησης. Η κινησιο-επίδεση με ταινία, η οποία αναπτύχθηκε από τον Δρα. Kenzo Kase εδώ και περίπου 30 χρόνια, έχει γίνει το χρυσό πρότυπο σε θέματα θεραπευτικής επίδεσης και επίδεσης για αποκατάσταση. Η μέθοδος και οι μοναδικές ιδιότητες της ταινίας δημιουργούν από κοινού ένα πανίσχυρο εργαλείο για τη θεραπεία και την υποστήριξη μυϊκών/σκελετικών διαταραχών και για τη βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας του σώματος. Η τεχνική Balance Taping™, όπως ονομάζεται η μέθοδος στη Σκανδιναβία, περιλαμβάνει την επίδεση πάνω και γύρω από μύες με σκοπό την υποστήριξή τους ή την αποφυγή της φυσιολογικής τάσης. Η τεχνική της Balance Taping™ έχει δημιουργηθεί πάνω στην ιδέα ότι το σώμα και ο εγκέφαλος δεν μπορούν να αισθανθούν ή να διαφοροποιήσουν συγκεκριμένους μύες παρά μόνον τις περίπλοκες κινήσεις τους.

Η γνώση αυτή έχει ενισχύσει την παρόρμησή μας να αναπτύξουμε αυτήν την τεχνική και να βρούμε εφαρμογές οι οποίες να εξετάζουν το σώμα ως όλον.
Η ταινία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στην αποτελεσματική θεραπεία προβλημάτων αρθρώσεων και στάσης του σώματος σε παιδιά και εφήβους.
Ιδιότητες του Balance Tape™
Εάν συγκρίνουμε το Balance Tape™ με τις συνηθισμένες αθλητικές ταινίες, η κύρια διαφορά είναι ότι το φάσμα των κινήσεων δεν περιορίζεται. Το Balance Tape™ έχει ελαστικότητα 60% και ακολουθεί τις κινήσεις του σώματος. Η κολλητική ουσία με βάση το Termosol ενεργοποιείται με τη θερμότητα και είναι πολύ φιλική με το δέρμα. Μπορεί να παραμείνει επάνω στο δέρμα για πολλές ημέρες. Παρά την ικανότητά της να παραμένει επάνω στο δέρμα ακόμη και μετά το μπάνιο ή την κολύμβηση (όχι σε αλμυρό νερό), μπορεί και αφαιρείται εύκολα.
Οι επιδράσεις του Balance Tape™
 • Ομαλοποίηση της μυϊκής λειτουργίας
 • Η ταινία βοηθάει τον μυ να αποκτήσει ξανά τη φυσιολογική του λειτουργία βελτιώνοντας τη νευρομυϊκή επικοινωνία.
 • Βελτιωμένη ροή αίματος, λέμφου και ενδοκυτταρικών υγρών
 • Η εφαρμογή της βελτιώνει τη μειωμένη κυκλοφορία.
 • Η μειωμένη κυκλοφορία στους ιστούς μπορεί να οφείλεται σε οίδημα ή σε ουλή σε κάποιο ιστό η οποία μειώνει το διάστημα μεταξύ δέρματος και μυών ή νευρών.
 • Η ταινία ανασηκώνει το δέρμα και δημιουργεί περισσότερο χώρο.
 • Η αυξημένη κυκλοφορία βοηθάει στη διαδικασία επούλωσης και συνεπάγεται την αποκατάσταση της μυϊκής λειτουργίας.
 • Μειώνει τον πόνο
Το δέρμα αντιδρά στην επαφή και στον ερεθισμό των υποδοχέων του δέρματος. Η εφαρμογή, έτσι, της ταινίας προκαλεί μείωση των σημάτων πόνου. Αυτό ονομάζεται «Έλεγχος πύλης» (Gate Control) και είναι μία φυσική λειτουργία του σώματος. Υπάρχει, ωστόσο, και μία συνεχιζόμενη μέχρι και σήμερα συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί οι οποίοι εμπλέκονται.
Βοηθάει το σώμα να ξαναβρεί την ισορροπία του
Η ταινία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επανόρθωση δυσλειτουργιών των αρθρώσεων και την αποκατάσταση της ισορροπίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή της ταινίας με ειδικό τρόπο επικόλλησης και κατεύθυνσης.
Πάρα πολλοί θεραπευτές και ασθενείς μπορούν να επιβεβαιώσουν τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα της ταινίας. Θα πρέπει ωστόσο να αναφερθεί ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες μελέτες υψηλού επιστημονικού επιπέδου σχετικά με την ταινία. Δεν είμαστε συνεπώς σε θέση σήμερα να αποδείξουμε τις επιδράσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
 • Σε οκτώ διαφορετικά χρώματα: Μαύρο, Μπεζ, Μπλε, Κόκκινο, Κίτρινο, Πράσινο, Ροζ, Τυρκουάζ
 • 100% πυκνά υφασμένο βαμβάκι, με άκρες που δεν ξεφτίζουν
 • Η κολλητική ουσία και οι ελαστικές ίνες είναι μη τοξικές και υποαλλεργικές
 • Το συστατικό συγκόλλησης είναι οργανικό προϊόν από την κατηγορία των τερπενίων.
 • Δεν περιέχει ακρυλικό
 • Οι ελαστικές ίνες δεν περιέχουν λάτεξ
 • Είναι αδιάβροχο
 • Μπορεί να μείνει κολλημένο στο δέρμα για πολλές ημέρες, εφόσον τοποθετηθεί σωστά
Πηγή: http://www.athlotypo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου