Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος στην αρχή της ενήλικης ζωής μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει ελαφρά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές του Harvard, δήλωσαν ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με συνδυασμό φασολιών, αρακά και φακών, πουλερικών, ξηρών καρπών και ψαριού μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο σε νεότερες γυναίκες.
Ωστόσο, Βρετανοί ειδικοί συστήνουν προσοχή, δηλώνοντας ότι άλλες έρευνες δεν έχουν δείξει σαφή σχέση μεταξύ κόκκινου κρέατος και καρκίνου στο μαστό.
Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος πιθανόν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στα έντερα.
Τα νέα στοιχεία προέρχονται από αμερικανική έρευνα που παρακολούθησε την υγεία 89.000 γυναικών, ηλικίας 24 έως 43 ετών.
Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Harvard School of Public Health στη Βοστόνη, ανέλυσε τη διατροφή σχεδόν 3.000 γυναικών που εμφάνισαν καρκίνο στο μαστό.
Οι ερευνητές αναφέρουν στο περιοδικό ‘’British Medical Journal’’ ότι η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο μαστού. Πρόσθεσε ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ξηρών καρπών και ψαριού μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό.
Ο Dr Maryam Farvid περιέγραψε τον κίνδυνο ως μικρό.
Ο καθηγητής Tim Key, επιδημιολόγος στο University of Oxford, δήλωσε ότι η αμερικανική έρευνα ανακάλυψε ασθενή σχέση μόνο μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου στο μαστό, που δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να αλλάξει τις τρέχουσες ενδείξεις που δεν έχουν ανακαλύψει απόλυτη σχέση μεταξύ των δυο.
Πρόσθεσε ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό διατηρώντας φυσιολογικό σωματικό βάρος, πίνοντας λιγότερο αλκοόλ και με την άσκηση, ενώ δεν είναι κακή ιδέα να αντικαταστήσουν ποσότητα κόκκινου κρέατος με λευκό κρέας, φασόλια ή ψάρι.
Πηγή :  Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου