Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

Επικαιροποιημένες οδηγίες αντιμετώπισης θετικού κρούσματος COVID 19


Αν έχετε θετικό rapid test (το οποίο διενεργήθηκε από τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ή σε διαγνωστικό κέντρο) θα πρέπει να απομονωθείτε για 10 μέρες και να ενημερώσετε όλους όσους είχατε έρθει σε επαφή τις τελευταίες 3-5 μέρες. Δεν συστήνεται να υποβληθείτε σε μοριακό έλεγχο (PCR) αν είστε εμβολιασμένοι. Συστήνεται η τακτική επικοινωνία με τον οικογενειακό σας ιατρό για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης. Σημαντικό είναι να προμηθευτείτε ένα κλασικό (ή ηλεκτρονικό) θερμόμετρο και ένα καλό παλμικό οξύμετρο. Μπορείτε να τα παραγγείλετε και από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα https://physiomed.store/

Εάν εμφανίσετε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός ≤ 37,6 °C) παραμένετε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθείτε την υγεία σας σε συνεργασία με τον γιατρό σας.

Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκετε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνήστε άμεσα με ιατρό σας για αξιολόγηση. Ο ιατρός σας θα χρειαστεί πληροφορίες για την διακύμανση της θερμοκρασίας του σώματός σας, αν ανταποκρίνεστε στα αντιπυρετικά, αν έχετε δύσπνοια – ταχύπνοια και αν ο κορεσμός σας είναι παθολογικός (κάτω από 95 %). Αν χρειαστεί θα σας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή (πχ αντιβίωση, κορτιζόνη, αντιπηκτικά, κλπ) ή θα σας συστήσει να κάνετε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις. Εάν ήδη λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή τότε ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας.

Η λοίμωξη covid-19 είναι μια ίωση και δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, όπως οι μικροβιακές λοιμώξεις. Συστήνεται η λήψη αντιπυρετικών (κυρίως παρακεταμόλης δηλ. depon ή apotel ή panadol) σε περίπτωση που ο πυρετός είναι μεγαλύτερος από 38,5°C. 

Σ' όλη την διάρκεια της απομόνωσής σας θα πρέπει να εφαρμόζεται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενούς όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
  • Βασικό μέλημα για να ξεπεράσετε την συγκεκριμένη ίωση (αλλά και σε κάθε άλλη ίωση) είναι η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Άρα θέλει ξεκούραση και υγιεινή διατροφή με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αν αισθάνεστε ότι δεν σας καλύπτει η διατροφή σας τότε μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες B,C,D, ψευδάργυρο και εχινάκεια.

Αν τις τελευταίες 2-3 μέρες είστε ελεύθεροι συμπτωμάτων τότε θεωρείτε ότι η λοίμωξη ξεπεράστηκε και μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές δραστηριότητές σας, χωρίς να χρειάζεστε επιβεβαίωση με νέο test. 

Τι κάνουμε σε περίπτωση στενής επαφής με θετικό κρούσμα
Στενή επαφή με θετικό κρούσμα εννοείτε όταν :
  • το άτομο είχε επαφή "πρόσωπο με πρόσωπο" με ασθενή με covid-19 σε απόσταση < 2 μέτρων και για ≥ 15 λεπτά εντός 24 ωρών (ακόμα και αν δεν είναι συνεχής) 
  • το άτομο είχε άμεση σωματική επαφή με ασθενή με covid-19
  • το άτομο είχε επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με covid-19 
  • το άτομο παρέμεινε σε κλειστό χώρο (π.χ. οικία, αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κλπ.) με ασθενή με covid-19 για περισσότερο από 15 λεπτά
  • ο συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος καθόταν σε απόσταση δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη covid-19, ή τα άτομα που φρόντιζαν τον ασθενή
  • ο επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με covid-19 ή ο εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενούς με covid-19, χωρίς λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας
Σε περίπτωση που δεν είστε εμβολιασμένοι, τότε είτε απομονώνεστε για 14 ημέρες χωρίς εργαστηριακό έλεγχο, είτε για 7 ημέρες και 1 μοριακό test την 7η ημέρα καραντίνας. Εάν το τεστ είναι αρνητικό συστήνεται αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και αυτοπαρακολούθηση της υγείας σας μέχρι και την 14η ημέρα . Φυσικά εάν παρουσιάσετε συμπτώματα νωρίτερα τότε προχωράτε άμεσα σε test.
Αν είστε εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να απομονωθείτε, αλλά θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί (μέτρα ατομικής προστασίας και αποστασιοποίηση) και θα πρέπει να υποβληθείτε σε rapid test ή σε PCR test την 3η και την 5η μέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου