Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Ορθολογισμός και υπευθυνότητα


Ο κορονοιός δεν θα ήταν πρόβλημα αν η θνητότητα από την νόσηση ήταν πολύ μικρότερη (μέχρι σήμερα από τα 600.000 κρούσματα έχουμε 14.000 θανάτους : περίπου 2,3%). Και μάλιστα θα είχαμε ξεμπερδέψει πολύ πριν, εφ’ όσον η μεταδοτικότητα του είναι υψηλή. Πως μπορούμε όμως να απαλλαγούμε από τον κορονοϊό, από τα περιοριστικά μέτρα και κυρίως από τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από την μόλυνση; Δύο είναι οι τρόποι : η ανακάλυψη ενός αντιικού φαρμάκου, όπως για παράδειγμα έχουμε στην γρίπη και η βελτίωση των εμβολίων, ώστε να είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις του ιού. 

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση φαίνεται ότι σύντομα θα υπάρχουν τέτοια φάρμακα είτε αυτά θα λέγονται μονοκλωνικά αντισώματα, είτε αναστολείς της προσκόλλησης και ανάπτυξης του ιού στα κύτταρα (σε σπρέι ή σε χάπι), κλπ. Όσον αφορά τα σημερινά εμβόλια, φαίνεται πως λειτουργούν πολύ καλά ως προς τον περιορισμό της βαριάς νόσησης. Αυτό για εμένα είναι αρκετά σημαντικό, γιατί αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Αν υπήρχε άλλη εναλλακτική τότε θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε επιλογής. 

Δεν είμαι λοιμωξιολόγος ούτε επιδημιολόγος, αλλά :

  1. Δεν μπορώ να δεχτώ τον ισχυρισμό ότι έχουμε φάρμακο (μονοκλωνικά αντισώματα) αλλά δεν τα παρέχουμε, γιατί θέλουμε να εμβολιάσουμε τον κόσμο με εμβόλια που ξεπαστρεύουν ή θα ξεπαστρέψουν τον κόσμο. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να έχει γίνει μια παγκόσμια συνομωσία εναντίον της ανθρωπότητας μέσω του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, από διεθνείς οργανισμούς (Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας, CDC, Εθνικές επιτροπές υγείας, κλπ) καθώς και την πλειονότητα των ιατρών του κόσμου. Όλοι αυτοί οι γιατροί που θεωρούν τον εμβολιασμό σημαντικό έχουν παραπλανηθεί, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν καλύτερη εικόνα, καλύτερη πληροφόρηση, καλύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπευτικές επιλογές;
  2. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα mRNA εμβόλια τροποποιούν το DNA του κυττάρου. Με τα εμβόλια mRNA αντί να εισάγουμε αδρανοποιημένες ή εξασθενημένες εκδοχές του ιού ή ιικές πρωτεΐνες που έχουν παρασκευαστεί και καθαριστεί στο εργαστήριο, εισάγουμε στον οργανισμό τις γενετικές «οδηγίες» για την κατασκευή κάποιων πρωτεϊνών του ιού, ώστε το σώμα του ατόμου που εμβολιάστηκε να τις αναγνωρίσει ως ξένες και να παράγει την ανοσοποιητική απόκριση εναντίον τους. 
  3. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα εμβόλια για τον κορωνοιό «δεν έχουν δοκιμαστεί αρκετά» και παραμένουν «πειραματικά». Αν και θα μπορούσε να σταθεί σαν επιχείρημα στην αρχή της κυκλοφορίας των εμβολίων σήμερα  σκευάσματα που έχουν χορηγηθεί σε δισεκατομμύρια δεν τα λες πειραματικά. Παρά την «κατεπείγουσα έγκριση» λόγω της πανδημίας, το FDA έδωσε την τελική, πλήρη έγκριση του εμβολίου της Pfizer, μετά την ανάλυση πρόσθετων δεδομένων ασφάλειας από τη μακροπρόθεσμη παρακολούθηση χιλιάδων εθελοντών.
  4. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τα εμβόλια για τον κορωνοιό «δεν δουλεύουν», άρα δεν έχει νόημα να εμβολιαστούμε και να υποστούμε τις τυχόν παρενέργειες.  Μελέτη του CDC, η οποία εξέτασε 43.000 κρούσματα στο Λος Άντζελες έδειξε ότι, παρά την πτώση αποτελεσματικότητας, τα εμβόλια παραμένουν ισχυρό όπλο στην πρόληψη της νοσηλείας. Η  μελέτη δείχνει ότι μη εμβολιασμένοι πολίτες αντιμετωπίζουν 29 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 συγκριτικά με τους πλήρως εμβολιασμένους. Μεταξύ των εμβολιασμένων, έδειξε η ανάλυση, μόνο το 3% χρειάστηκε νοσηλεία, μόνο το 0,5% εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ακόμα χαμηλότερο, στο 0,2%, ήταν το ποσοστό των ασθενών που χρειάστηκε αναπνευστήρα. Τα νούμερα αλλάζουν δραματικά στην περίπτωση των ανεμβολίαστων, αφού το ποσοστό που χρειάστηκε νοσηλεία ήταν 29,2 φορές μεγαλύτερο από ό,τι στην περίπτωση των μη εμβολιασμένων.
  5. Δεν μπορώ όμως να μην λάβω υπ’ όψιν μου όλες τις επιστημονικές διαφορετικές απόψεις που εκφράζουν κάποιοι σοβαροί επιστήμονες και στηρίζονται σε μελέτες. Όμως όταν βλέπω τα στατιστικά πχ τους θανάτους από τον κορωνοιό και τα ποσοστά σοβαρών επιπλοκών από τον εμβολιασμό, τότε η ζυγαριά κλίνει με μεγάλη διαφορά υπέρ του εμβολιασμού και μάλιστα του μαζικού εμβολιασμού. Η Δανία για παράδειγμα των 6 εκ ανθρώπων, με υψηλή συλλογική συνείδηση και με υψηλό δείκτη εμβολιασμού (πάνω από 70%) έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την νόσηση, την νοσηλεία και τους θανάτους. 
  6. Τα εμβόλια σαφώς είναι φάρμακα και έχουν παρενέργειες. Οι περισσότερες αντιδράσεις είναι παροδικές και ήπιες, όπως πόνος και ερυθρότητα στην περιοχή της ένεσης και χαμηλός πυρετός. Σπάνια ένα εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες,  όπως το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις, το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παράλυση, το εμβόλιο για την ιλαρά μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και τύφλωση, κλπ. Αλλά εμβολιαζόμαστε γιατί γενικότερα τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και πιο ακίνδυνα από την ίδια τη νόσο. Συγκεκριμένα στα εμβόλια έναντι του κορονοϊού ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι μακράν μικρότερος (κατά 200 φορές) για όσους προσβάλλονται από κορωνοϊό. Σε μελέτη φάνηκε ότι για κάθε 10 εκατομμύρια άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο της Pfizer, 143 επιπλέον άτομα θα υποστούν εγκεφαλικό, αλλά ο κίνδυνος  είναι εννέα φορές μικρότερος από την πιθανότητα εγκεφαλικού, αν νοσήσουν από κορονοϊό.
  7. Όσο αφορά την πιθανότητα τα εμβόλια να έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, ναι υπάρχει θεωρητικά αυτός ο κίνδυνος. Αλλά πρέπει να συσχετιστεί αυτή η πιθανότητα (που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί) σε σχέση με τον απολύτως πραγματικό κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων από τον ίδιο τον κορονοϊό. Το long-Covid σύνδρομο πλήττει πολλά εκατομμύρια ανθρώπων που νόσησαν από κορονοϊό  συμπεριλαμβανομένων των ηλικιών 2-16.

Με όλα τα παραπάνω θεωρώ ότι για την επιστημονικά σκεπτόμενη ιατρική κοινότητα και για τους λογικά σκεπτόμενους ανθρώπους, ότι ο εμβολιασμός προς το παρόν είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Δεν μου άρεσε ποτέ ο διαχωρισμός των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη, ούτε φυσικά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αλλά όταν εγώ συνειδητά εμβολιάστηκα για να προστατευτώ και να προστατεύσω τους συγγενείς μου και τους ασθενείς μου, δεν θα ήθελα να βρεθώ με άτομα ανεμβολίαστα και να κινδυνεύω να νοσήσω,  έστω και με μια ηπιότερη λοίμωξη. Επίσης θεωρώ ότι όπως οι χειρούργοι αναγκάζονται και βάζουν αποστειρωμένο εξοπλισμό για την ασφάλεια των ασθενών τους, έτσι και τα ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει να εμβολιστεί.

Τέλος δεν ανέχομαι άσχετοι να μιλάνε ως γιατροί, και να επηρεάζουν απλούς πολίτες  που δεν γνωρίζουν, αλλά όμως οφείλουν να ρωτήσουν τους γιατρούς. Δεν δέχομαι η άγνοιά τους να τους καταντάει να άγονται και φέρονται εύκολα από τους άσχετους που απλά φωνάζουν περισσότερο, είτε έχουν, είτε δεν έχουν προσωπικά κίνητρα. 

Αλήθεια πόσο ατομικό είναι το δικαίωμα κάποιου να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του συνόλου και πως γίνεται να μην μπορεί να επικρατήσει ο ορθολογισμός και να κυριαρχήσει η υπευθυνότητα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου