Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Τα πλεονεκτήματα του rapid test αντιγόνου στην καταπολέμηση του κορωνοϊού


Το rapid test εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο ανίχνευσης του κορωνοϊού σ’ όλο τον κόσμο. Μέσα σε 15 λεπτά υπάρχει αποτέλεσμα για το αν κάποιος είναι θετικός στον κορωνοϊό, ενώ το  μοριακό τεστ PCR απαιτεί τουλάχιστον 24 ώρες. Όμως το rapid test μπορεί να εντοπίσει τον κορωνοιό μέσα σε 3-4 ημέρες από την ημέρα της μόλυνσης, την ώρα που το μοριακό το κάνει από 1-2. Αυτό σημαίνει ότι το μοριακό είναι κατάλληλο για έλεγχο από την 1η ημέρα, ενώ το rapid από την 3η έως τη 10η ημέρα από την ημερομηνία της πιθανής μόλυνσης.

Το rapid test εντοπίζει μόρια στην επιφάνεια του ιού (δηλαδή τα αντιγόνα του ιού) ενώ το μοριακό τεστ ανιχνεύει γενετικό υλικό του κορωνοϊού.  Αυτό δίνει αμεσότητα στο αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να συνοδεύεται από μεγαλύτερη πιθανότητα αυτό να είναι «ψευδώς αρνητικό». H «ευαισθησία» και η ακρίβεια ξεπερνά το 90%, φθάνοντας ακόμη και το 96 με 99% σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι 4 στα 100 θετικά άτομα μπορεί να βγουν «ψευδώς αρνητικά». Σε κάθε περίπτωση αν το τεστ γίνει πολύ νωρίς, μπορεί να δώσει «ψευδώς αρνητικό» αποτέλεσμα. Όταν το rapid test βγει θετικό στον κορωνοϊό, είναι θετικό. Δεν αλλάζει, όπως συμβαίνει με το «ψευδώς αρνητικό»

Έτσι, ένα άτομο με αρνητικό τεστ αντιγόνου, που έχει όμως συμπτώματα, πρέπει να επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα και με μοριακό τεστ. Επίσης ένα θετικό rapid test θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με το μοριακό τεστ για να μπορέσει να καταγραφή του επιβεβαιωμένου κρούσματος  στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19.

Τα rapid test σιγά σιγά αποδεικνύονται ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του COVID-19. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης το rapid test το κάνουν επίσημα και οι οικογενειακοί ιατροί (γενικοί ιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι) σε συνεργασία με τους φορείς δημόσιας υγείας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποδέχονται ότι τα  rapid test αντιγόνου είναι σημαντικά για την καταπολέμηση του COVID-19, μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για μαζική και γρήγορη διάγνωση και ταυτόχρονα να μετριάσουν την πίεση που δέχονται τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Σημαντικό είναι ότι το rapid test γίνεται μόνο από τους ιατρούς και όχι από τους ασθενείς. Επίσης αν ο θετικός στον ιό ασθενής αυτοπεριοριστεί επί 14 μέρες και δεν έχει πυρετό τις τελευταίες 24 ώρες (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών), τότε δεν χρειάζεται να υποβληθεί εκ νέου σε οποιοδήποτε τεστ για να επιστρέψει στην εργασία του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου