Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Καμπανάκι για τη σχέση κατανάλωσης αναψυκτικών και πρόωρου θανάτου

Τα αποτελέσματα οδηγούν σε υιοθέτηση πρωτοβουλιών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας για τη μείωση της κατανάλωσης τέτοιων ποτών.
Η υψηλή κατανάλωση αναψυκτικών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως δείχνει πρόσφατη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως τα ευρήματα προέρχονται από παρατηρητική μελέτη και δεν αποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών οδηγεί στον πρόωρο θάνατο.
Καταλήγουν, ωστόσο, στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα οδηγούν σε υιοθέτηση πρωτοβουλιών στον τομέα της Δημόσιας Υγείας για μείωση της κατανάλωσης τέτοιων ποτών.
Η διεθνής αυτή έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA. Πρόκειται για ανάλυση δεδομένων από 451.743 ενήλικες, από δέκα ευρωπαϊκές χώρες.
Τα στοιχεία προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC). Αφορούν ανθρώπους που ζουν στη Δανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στις Κάτω Χώρες, στη Νορβηγία, στην Ισπανία, στη Σουηδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών, είτε συμπληρώνοντας ερωτηματολόγια είτε σε συνεντεύξεις.
Ηλικίες
Η μέση ηλικία τους ήταν 51 ετών και το 71% ήταν γυναίκες. Κανείς δεν είχε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη ή εγκεφαλικό επεισόδιο από την αρχή.
Από τους συμμετέχοντες που συμμετείχαν στην ανάλυση, 41.693 πέθαναν κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, που ήταν κατά μέσο όρο 16,4 έτη και κυμάνθηκε από 11,1 έτη στην Ελλάδα έως 19,2 έτη στη Γαλλία.

Πηγή :Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου