Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα:

Το νύχι που μπαίνει στο δέρμα ή η είσφρυση όνυχος όπως ονομάζεται επιστημονικά είναι μια άκρως επώδυνη κατάσταση αφού αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε μόλυνση ή ακόμα και να δημιουργηθεί απόστημα το οποίο απαιτεί χειρουργική θεραπεία.

Όπως εξηγεί η Γενική Οικογενειακός Ιατρός Χριστίνα Μπουντούρη  αρχικά το δέρμα γύρω από το νύχι γίνεται κόκκινο, οιδηματώδες και επώδυνο. Στη συνέχεια ο πόνος γίνεται όλο και πιο έντονος και μπορεί  δημιουργεί πρόβλημα και στο περπάτημα.

Αιτίες
Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που ευνοούν την εμφάνιση αυτού του προβλήματος είναι το λάθος κόψιμο των νυχιών των ποδιών. Τα νύχια πρέπει να κόβονται σε ευθεία γραμμή και όχι πολύ βαθιά.
Επίσης τα στενά παπούτσια ή ψηλά τακούνια προκαλούν τα δάχτυλα των ποδιών να συμπιέζονται και πιέζουν τα νύχια να αναπτύσσονται ανώμαλα.
Διαταραχές όπως μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών μπορούν να προκαλέσουν ένα παχύτερο ή διευρυμένο νύχι του ποδιού να αναπτυχθεί.

Θεραπεία χωρίς φάρμακα
Κάντε ποδόλουτρο δύο φορές την ημέρα. Τοποθετήστε το πόδι σας σε μία λεκάνη με ζεστό νερό για 30 λεπτά, ώστε να υποχωρήσει το οίδημα.
Χρησιμοποιήστε έναν καθαρό νυχοκόπτη για να κόψετε τα νύχια ίσια και όχι πολύ βαθειά. Μην κόψετε το τμήμα του νυχιού που έχει μπει στο νύχι, γιατί θα δημιουργήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα.
Επαλείψτε την πάσχουσα περιοχή με μία αντιβιοτική κρέμα για να αποτρέψετε την μόλυνση.
Φοράτε ανοιχτά παπούτσια μέχρι να υποχωρήσει το πρόβλημα.
Εάν δεν υποχωρεί ο πόνος και ο ερεθισμός ή αν παρατηρηθεί μόλυνση επισκεφτείτε το γιατρό σας

Δωροθέα Γαληνού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου