Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Υποσχόμενη εξέταση αίματος που εντοπίζει 8 είδη καρκίνου

Η έρευνα έγινε σε 1.005 ασθενείς που είχαν κάποιο από 8 είδη καρκίνου: μαστού, πνεύμονος, παχέος εντέρου, ωοθηκών, παγκρέατος, στομάχου, ήπατος ή οισοφάγου.
Ερευνητές ανέπτυξαν εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίσει 8 είδη καρκίνου.
Ο Καθηγητής Ογκολογίας και Παθολογίας στο Johns Hopkins Sidney Kimmel Cancer Center, Νικόλαος Παπαδόπουλος και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν νέα τεχνική που συνδυάζει δυο μεθόδους σε ένα τεστ.

Η εξέταση αίματος, CancerSEEK, μπόρεσε να εντοπίσει περιστατικά καρκίνου στο 33% έως 98% του χρόνου, ανάλογα με το είδος.
Το ποσοστό ακριβείας ήταν καλύτερο- 69% έως 98%- όσον αφορά 5 είδη καρκίνου που επι του παρόντος δεν έχουν ευρέως χρησιμοποιούμενες εξετάσεις.
Στους καρκίνους περιλαμβάνονται αυτοί των ωοθηκών, του παγκρέατος, του στομάχου, του ήπατος και του οισοφάγου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι συναρπαστικό, αρχικό βήμα.
Η Dr. Anne Marie Lennon, δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα. Οι ερευνητές ελπίζουν τελικά να έχουν ένα τεστ αίματος που θα μπορεί να εξετάζει τους ανθρώπους για διάφορα είδη καρκίνου.
Το CancerSEEK συνδυάζει εξετάσεις που ερευνούν για 16 γονίδια και 10 πρωτεΐνες που συνδέονται με τον καρκίνο.
Το τεστ χρησιμοποιεί αλγόριθμο που προσπαθεί να εντοπίσει το όργανο που πάσχει ή τουλάχιστον να περιορίσει το αποτέλεσμα σε 2 πιθανότητες.
Ωστόσο χρειάζεται πολύ έρευνα ακόμα και δεν είναι ακόμα έτοιμη η εξέταση για κλινική χρήση.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science. Βασίστηκαν σε 1.005 ασθενείς που είχαν κάποιο από 8 είδη καρκίνου: μαστού, πνεύμονος, παχέος εντέρου, ωοθηκών, παγκρέατος, στομάχου, ήπατος ή οισοφάγου. Οι περισσότεροι είχαν καρκίνο σταδίου 2 ή 3.
Η εξέταση αίματος εντόπισε το 70% των περιστατικών, αν και η ακρίβεια ποίκιλε ανάλογα με το είδος.
Εντόπισε μόνο 33% των περιστατικών καρκίνου στο μαστό, αλλά το 98% του καρκίνου των ωοθηκών. Ήταν καλύτερη στον εντοπισμό των σταδίων 2 και 3 έναντι του σταδίου 1.
Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν δείγματα αίματος 812 υγιών ανθρώπων, για να διαπιστώσουν πόσο συχνά έδειχνε το τεστ ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτό συνέβη σε λιγότερο από το 1% του χρόνου.
Σχετικά με το κόστος της εξέτασης, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται σε λιγότερο από $500.

Πηγή: Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου