Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Τα φάρμακα ενδέχεται να συμβάλλουν στην εξάπλωση της γρίπης

Η καλή πρόθεση δεν αρκεί πάντοτε: τα αντιπυρετικά φάρμακα, που υποτίθεται ότι ανακουφίζουν τους πάσχοντες, στην πραγματικότητα ενδέχεται να συμβάλλουν στην εξάπλωση της ετήσιας επιδημίας γρίπης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας μελέτης που διεξήγαγαν καναδοί ερευνητές και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings B. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η χρήση αντιπυρετικών μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των περιστατικών γρίπης κατά πέντε τοις εκατό.

Για τους σκοπούς της μελέτης τους, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον David Earn από το McMaster University στο Χάμιλτον, χρησιμοποίησαν δεδομένα από προηγούμενες επιδημίες γρίπης, καθώς και αποτελέσματα μελετών σχετικά με τη γρίπη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δυσμενής επίπτωση των φαρμάκων αποδίδεται στα συστατικά τους που καταστέλλουν τον πυρετό. Αυτά όχι μόνο περιορίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του πυρετού, αλλά, εξαιτίας της καταστολής των συμπτωμάτων, επιτρέπουν σε όσους είχαν μολυνθεί να έλθουν νωρίτερα σε επαφή με άλλα άτομα.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα άτομα που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη να μεταδώσουν ενεργούς ιούς σε άλλους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο εξάπλωση της επιδημίας. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο των ερευνητών, τα αντιπυρετικά ενδέχεται να ευθύνονται για αύξηση του αριθμού των ατόμων που μολύνονται κατά πέντε τοις εκατό. Μόνο στη Βόρεια Αμερική, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συνεπάγεται περισσότερους από χίλιους επιπλέον θανάτους.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι ακόμη πολύ ανακριβή. Ωστόσο, παρέχουν μια ελάχιστη εκτίμηση. Για να προσδιοριστούν οι πραγματικές επιπτώσεις των αντιπυρετικών, απαιτούνται πιο στοχευμένες επιδημιολογικές μελέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου