Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αδιάφοροι οι νέοι γιατροί με τους ασθενείς τους

Μάλλον αδιάφοροι με τους ασθενείς τους είναι οι νέοι γιατροί που ξεκινούν την καριέρα τους, στάση, που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το επάγγελμά τους, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και δημοσιεύεται στο «Journal of Hospital Medicine».

Μάλιστα, η έρευνα τονίζει ότι η στάση αυτή των γιατρών, δεν βοηθάει στο να έρθουν πιο κοντά γιατροί και ασθενείς, και αφετέρου, δεν βοηθάει στην γρήγορη ανάρρωση των ασθενών.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές παρακολούθησαν 29 νέους εκπαιδευόμενους στο νοσοκομείο Johns Hopkins και το Ιατρικό Κέντρο του Μέριλαντ.
Οι ερευνητές κατέγραφαν αν οι πρωτοετείς χρησιμοποιούσαν πέντε επικοινωνιακές «τακτικές», όπως το να συστηθούν, να εξηγήσουν το ρόλο τους στη θεραπεία, να αγγίξουν τον ασθενή, να κάνουν ερωτήσεις γενικού ενδιαφέροντος όπως «πως αισθάνεστε σήμερα;» και να κάθονται κοντά στον ασθενή για να συζητήσουν.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το 65% των ειδικευομένων άγγιζε τους ασθενείς, ενώ το 75% έκανε ερωτήσεις γενικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να δημιουργηθεί οικείο περιβάλλον.
Ωστόσο, μόνο το 40% των γιατρών συστηνόταν στους ασθενείς και μόλις το 37% εξηγούσε το ρόλο του στη θεραπεία.
Επίσης, μόλις το 9% καθόταν με τους ασθενείς.
Συνολικά μόνο το 4% των γιατρών εφάρμοσε και τις πέντε επικοινωνιακές τακτικές στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν.
«Δεν είναι περίεργο που οι ασθενείς δεν αισθάνονται κοντά στους γιατρούς, γιατί πολλές φορές δεν τα καταφέρνουμε και τόσο καλά», σχολίασε ένας εκ των συντακτών της έκθεσης και πρώην ερευνητής Παθολογίας στο Johns Hopkins, Δρ Lauren Block.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου