Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Παχυσαρκία και βελονισμός

Η παχυσαρκία είναι μία επιδημία. Ένας στους τέσσερις κατοίκους της νότιας Ευρώπης πάσχει από κακοήθη παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρο άτομο. 
Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από υπερβολική εναπόθεση λίπους στις λιπαποθήκες του σώματος (φυσιολογικά το λίπος, στο σύνολό του, αποτελεί το 15-20% του σωματικού βάρους για τον άνδρα και το 20-25% για τη γυναίκα).

Η παχυσαρκία είναι σοβαρή απειλή για την υγεία και ύπουλος εχθρός για την αισθητική του σώματος. Ο παχύσαρκος έχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και σακχαρώδη διαβήτη 
Στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι η απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με σωστή δίαιτα. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει η σωματική άσκηση. Η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας έχει φτωχά αποτελέσματα και δεν απαλλάσσει το παχύσαρκο άτομο από την ανάγκη να υποβληθεί σε δίαιτα και σωματική άσκηση. Απλά βοηθάει περισσότερο στην απώλεια βάρους αλλά και στην αποφυγή υποτροπής. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται αποκλειστικά στην σοβαρή παχυσαρκία και μόνο όταν όλες οι άλλες προσπάθειες θεραπείας έχουν αποτύχει. 
Ο βελονισμός είναι μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον παχύσαρκο ασθενή, γιατί ρυθμίζει τις λειτουργίες της πείνας και του κορεσμού, αυξάνει την αυτοπεποίθησή του ασθενή, ενισχύει το θυμικό του, εξισορροπεί το αυτόνομο νευρικό σύστημα και ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ενίσχυσης του πεπτικού συστήματος. Επίσης με τον ηλεκτροβελονισμό μπορούμε να πετύχουμε λιπόλυση και σύσφιξη τοπικά.
Ο γιατρός ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να επιλέξει να τοποθετήσει βελόνες σε διάφορα σημεία του σώματος αντανακλαστικά ή τοπικά, αλλά η πιο δημοφιλής βελονιστική θεραπεία είναι ο ωτοβελονισμός, όπου τοποθετούνται μικροσκοπικές βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία του αυτιού και παραμένουν εκεί για πολλές μέρες, όσο διαρκεί το διαιτολογικό πρόγραμμα. 
Ο βελονισμός είναι μια αποτελεσματική και οικονομική θεραπεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και φυσικά χωρίς καμιά παρενέργεια. 

Στεφανίδης Κυριάκος 
Γενικός Ιατρός - βελονιστής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου