Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Tο stress και η υγεία


Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες του στρες στη ζωή μας; 

Το στρες μπορεί να προκύψει για ποικίλους λόγους, από ένα τραυματικό ατύχημα, από τον θάνατο αγαπημένων προσώπων ή από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μπορεί, επίσης, να είναι παρενέργεια μιας ασθένειας.

Επιπλέον, υπάρχει στρες που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της καθημερινής ζωής στον εργασιακό χώρο και με τις οικογενειακές ευθύνες. Είναι δύσκολο να μένουμε ήρεμοι και χαλαροί στη δύσκολη ζωή μας. Έχουμε πολλούς ρόλους: σύζυγος, γονιός, φίλος, εργαζόμενος. Με όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, κάποιες φορές φαίνεται σχεδόν αδύνατο να βρεθούν τρόποι να χαλαρώσουμε. Όμως, είναι σημαντικό να βρεθούν αυτοί οι τρόποι. Η υγεία μας εξαρτάται από αυτό.

Ποια είναι τα πρόωρα σημάδια του στρες;

Το στρες μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές και μπορεί να συμβάλει στα συμπτώματα μιας ασθένειας. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, διαταραχές ύπνου, δυσκολία στη συγκέντρωση, ευερεθιστότητα, ένταση στο στομάχι, δυσαρέσκεια με την εργασία μας, χαμηλό ηθικό, κατάθλιψη και άγχος.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στρες στο σώμα μου και στην υγεία μου;

Ο καθένας έχει στρες. Υπάρχει το βραχύχρονο στρες, όταν για παράδειγμα χάνουμε τον δρόμο μας οδηγώντας ή όταν χάνουμε το λεωφορείο. Ακόμη και καθημερινά γεγονότα, όπως ο προγραμματισμός ενός γεύματος ή η εξεύρεση χρόνου για τις μικρές εργασίες, μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Αυτό το είδος στρες μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ανήσυχοι ή αγχωμένοι.

Άλλες φορές, αντιμετωπίζουμε μακρόχρονο στρες, όπως από φυλετικές διακρίσεις, από μια απειλητική για τη ζωή μας ασθένεια ή από ένα διαζύγιο. Αυτά τα αγχωτικά γεγονότα έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας σε πολλά επίπεδα. Το μακρόχρονο στρες είναι πραγματικό και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνό μας για κάποια προβλήματα υγείας, όπως είναι η κατάθλιψη.

Και τα δύο, το βραχύχρονο και το μακρόχρονο στρες, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στο σώμα σας. Έρευνες δείχνουν τις σοβαρές επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό μας. Το στρες δημιουργεί αλλαγές στο σώμα μας και κάνει πιθανότερο το να αρρωστήσουμε. Μπορεί ακόμη να κάνει χειρότερα τα προβλήματα που έχουμε ήδη.

Το στρες μπορεί να παίξει ρόλο στα ακόλουθα προβλήματα:

αϋπνία, πονοκέφαλοι, δυσκοιλιότητα, διάρροια, οξυθυμία, έλλειψη ενέργειας, έλλειψη συγκέντρωσης, υπερβολική ή καθόλου όρεξη, θυμός, θλίψη, υψηλότερος κίνδυνος άσθματος και αρθρίτιδας, ένταση, κράμπες στομάχου, φούσκωμα στο στομάχι, δερματικά προβλήματα, όπως εξανθήματα, κατάθλιψη, ανησυχία, αύξηση ή απώλεια βάρους, καρδιακά προβλήματα, υψηλή πίεση αίματος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διαβήτης, πόνος στον αυχένα ή στη ράχη, λιγότερη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία να μείνει μια γυναίκα έγκυος

Ποια γεγονότα της ζωής θεωρούνται αγχωτικά;

Οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή μας μπορεί να είναι αγχωτική – ακόμη και μερικές από τις πιο ευτυχισμένες αλλαγές, όπως η γέννηση ενός μωρού ή η προαγωγή σε μια νέα επαγγελματική θέση.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο αγχωτικά γεγονότα της ζωής:

  • θάνατος ενός παιδιού
  • θάνατος ενός συντρόφου
  • διαζύγιο
  • χωρισμός
  • εγκλεισμός στη φυλακή
  • θάνατος ενός μέλους της οικογένειας
  • προσωπική ασθένεια ή τραυματισμός
  • γάμος
  • συνταξιοδότηση
  • εγκυμοσύνη

Τι σημαίνει διαταραχή μετα-τραυματικού στρες; (posttraumatic stress disorder PTSD)

Το στρες μετά από μια τραυματική εμπειρία (PTSD) είναι μια κατάσταση αποδυνάμωσης, που μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα τρομακτικό γεγονός ή από έναν βασανισμό, απ’ όπου προκλήθηκε σωματικό τραύμα ή απειλήθηκε η σωματική ακεραιότητα. Τα τραυματικά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν PTSD περιλαμβάνουν τις βίαιες προσωπικές επιθέσεις όπως τον βιασμό ή την επίθεση για κλοπή, τις φυσικές καταστροφές, τα ατυχήματα ή τις στρατιωτικές μάχες.

Πολλοί άνθρωποι με PTSD αναβιώνουν επανειλημμένα τα επεισόδια του παρελθόντος με αναμνήσεις, εφιάλτες ή φοβίες, ειδικά όταν εκτίθενται σε γεγονότα ή αντικείμενα που τους θυμίζουν το τραυματικό γεγονός. Οι επέτειοι του γεγονότος μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα. Οι άνθρωποι με PTSD μπορεί, επίσης, να έχουν συναισθηματικό μούδιασμα, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, ανησυχία, οξυθυμία ή ξεσπάσματα του θυμού. Συναισθήματα έντονης ενοχής (της αποκαλούμενης ενοχής επιζώντων) είναι επίσης κοινά, ιδιαίτερα αν κάποιοι άλλοι δεν επέζησαν από το τραυματικό γεγονός.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί ένα τραυματικό, αγχωτικό γεγονός έχουν μερικά συμπτώματα PTSD για ημέρες ή εβδομάδες μετά από το γεγονός, αλλά τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται σταδιακά. Περίπου το 8% των ανδρών και το 20% των γυναικών συνεχίζουν να έχουν PTSD και κατά προσέγγιση το 30% αυτών των ανθρώπων αναπτύσσουν ένα χρόνιο ή μακράς διαρκείας PTSD, το οποίο διαρκεί σε όλη τους τη ζωή.

Πώς μπορώ να χειριστώ το στρες μου;

Μην αφήσετε το στρες να σας αρρωστήσει. Προσέξτε το σώμα σας, έτσι ώστε να ξέρετε πότε το στρες αρχίζει να έχει επιπτώσεις στην υγεία σας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το στρες σας.

  • Χαλαρώστε. Είναι σημαντικό να αφεθείτε. Ο καθένας έχει τον τρόπο του να χαλαρώνει. Μερικοί τρόποι είναι βαθιές αναπνοές, γιόγκα, διαλογισμός και μασάζ. Αν δεν μπορείτε να κάνετε αυτά τα πράγματα, βρείτε χρόνο να καθίσετε, ακούστε ήρεμη μουσική ή διαβάστε ένα βιβλίο. , Βρείτε χρόνο για σας. Είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας. Σκεφτείτε το σαν διαταγή από τον γιατρό σας, έτσι δεν θα αισθάνεστε ένοχοι. Ανεξάρτητα από το πόσο πολυάσχολοι είστε, μπορείτε να προσπαθήσετε να πάρετε τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε μέρα από το πρόγραμμά σας για να κάνετε κάτι για σας, όπως ένα μπάνιο, έναν περίπατο, αθλητισμό ή να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο.
  • Κοιμηθείτε. Ο ύπνος είναι ένας σπουδαίος τρόπος να ανανεώσετε το σώμα και τον νου σας. Το στρες σας θα χειροτερεύει, αν δεν κοιμάστε αρκετά. Όταν δεν έχετε καλό ύπνο, δεν μπορείτε να καταπολεμήσετε την αρρώστια. Με επαρκή ύπνο μπορείτε να λύσετε καλύτερα τα προβλήματά σας και να ελαττώσετε τον κίνδυνο για ασθένεια. Προσπαθήστε να έχετε επτά ως εννέα ώρες ύπνου κάθε μέρα.
  • Τρώτε σωστά. Προσπαθήστε να τρώτε κατά βάση φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες. Να τρώτε πλήρη δημητριακά. Αποφεύγετε την καφεΐνη και τη ζάχαρη. Η ενέργεια που δίνουν είναι προσωρινή και θα εξαντληθεί γρήγορα.
  • Κινηθείτε. H σωματική δραστηριότητα όχι μόνο ανακουφίζει την ένταση στους μύες σας, αλλά βοηθάει επίσης και τη διάθεσή σας! Το σώμα σας παράγει κατά τη διάρκεια και μετά από την άσκησή σας ορισμένες χημικές ουσίες, τις αποκαλούμενες ‘ενδορφίνες’, που ανακουφίζουν την ένταση και βελτιώνουν τη διάθεσή σας.
  • Συζητήστε με τους φίλους σας. Η συζήτηση με φίλους βοηθάει να μειωθεί το στρες σας. Οι φίλοι είναι καλοί ακροατές. Το να βρείτε κάποιον, με τον οποίο μπορείτε να μιλήσετε ελεύθερα για τα προβλήματα και τα συναισθήματά σας, χωρίς να σας κρίνει, κάνει πολύ καλό. Βοηθά, επίσης, να ακούμε μια διαφορετική άποψη. Οι φίλοι μάς υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνοι.
  • Δεχτείτε βοήθεια από έναν επαγγελματία, αν την χρειάζεστε. Συζητήστε με έναν ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το στρες σας και να σας προτείνει λύσεις. Για τις σοβαρότερες διαταραχές σχετικά με το στρες, όπως το PTSD, η θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη. Επίσης, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και την ανησυχία και να βοηθήσουν στον ύπνο.
  • Συμβιβασμός. Μερικές φορές, δεν αξίζει να συγκρουστείτε με κάποιον. Κατά καιρούς αφήστε τον άλλον να νομίζει ότι έχει δίκιο ή να κάνει αυτό που θέλει.
  • Γράψτε τις σκέψεις σας. Γράψτε αυτά που σας απασχολούν. Θα σας βοηθήσει να τα βγάλετε από μέσα σας και θα σας δώσει μια πιο αντικειμενική οπτική γωνία. Αργότερα, μπορείτε να επιστρέψετε και να διαβάσετε αυτά που γράψατε και να δείτε πως έχετε σημειώσει πρόοδο!
  • Βοηθήσετε άλλους. Βοηθώντας άλλους μπορείτε να βοηθηθείτε. Βοηθήστε τον γείτονά σας ή γίνετε εθελοντής στην κοινότητά σας.
  • Ασχοληθείτε με ένα χόμπι. Βρείτε κάτι που σας αρέσει να κάνετε. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να απολαύσετε τα ενδιαφέροντά σας.
  • Θέστε όρια. Υπολογίστε τι μπορείτε πραγματικά να δώσετε σε σχέση με την εργασία και την οικογένεια. Υπάρχουν περιορισμένες ώρες μέσα σε μια μέρα. Να μην φοβηθείτε να πείτε όχι στα αιτήματα για τον χρόνο και την ενέργειά σας.
  • Προγραμματίστε τον χρόνο σας. Σκεφτείτε εκ των προτέρων για το πώς πρόκειται να ξοδέψετε το χρόνο σας. Φτιάξτε μια λίστα με αυτά που έχετε να κάνετε. Ασχοληθείτε πρώτα με αυτά που είναι πιο σημαντικά.
  • Μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το στρες με τρόπους ανθυγιεινούς, όπως π.χ. με την κατανάλωση υπερβολικού οινοπνεύματος, τη χρήση ναρκωτικών, το κάπνισμα ή το υπερβολικό φαγητό.

Άκουσα ότι η βαθιά αναπνοή θα μπορούσε να μειώσει το στρες μου. Πώς να την κάνω;

Οι βαθιές αναπνοές είναι ένας καλός τρόπος να χαλαρώσετε.

Δοκιμάστε το μερικές φορές την ημέρα:

  1. Ξαπλώστε ή καθίστε σε μια καρέκλα.
  2. Βάλτε τα χέρια σας στην κοιλιά σας.
  3. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη σας μετρώντας μέχρι το τέσσερα. Αισθανθείτε την κοιλιά σας να ανεβαίνει. Κρατήστε την αναπνοή για ένα δευτερόλεπτο.
  4. Εκπνεύστε αργά από το στόμα σας μετρώντας μέχρι το τέσσερα.. Για να ελέγξετε την εκπνοή, κάντε τα χείλια σας σαν να πρόκειται να σφυρίξετε. H κοιλιά σας θα πέσει αργά.
  5. Επαναλάβετε πέντε έως 10 φορές.


Πηγή Προέλευσης: Προσαρμοσμένο από ένα άρθρο του The National Women's Health Information Center of the U.S. Department of Health and Human Services

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου