Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Πως ο φόβος διαμορφώνει την συμπεριφορά

Τα αισθήματα άγχους και φόβου φαίνεται να προβάλλονται μέσω της αμυγδαλής στον ιππόκαμπο, ώστε να επηρεάσουν τελικά  την συμπεριφορά.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα ηλεκτροφυσιολογικών εξετάσεων που διεξήγαγαν σε ανθρώπους ερευνητές με επικεφαλής τους Robert Knight και Jack Lin από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "in Nature Communications".
Η αμυγδαλή συμμετέχει καθοριστικά  στον εγκέφαλο εις ότι αφορά την επεξεργασία των συναισθημάτων. Ιδιαίτερα, αισθήματα όπως φόβος και θυμός, προβάλλονται ειδικά σε αυτή την περιοχή. Το πως διαμορφώνουν όμως αυτά τα αισθήματα την συμπεριφορά και πως οδηγούν σε νοσήματα που σχετίζονται με το άγχος και τον φόβο, δεν είναι μέχρι τώρα σαφές. Η συμπεριφορά επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, μέσω προηγούμενων εμπειριών και διαδικασιών μάθησης.
Για τις τελευταίες μάλιστα, ο ιππόκαμπος είναι πολύ σημαντικός. Εάν οι συγκεκριμένοι νευρωνικοί κύκλοι, που παράγουν την συμπεριφορά από τα  συναισθήματα, ήταν γνωστοί, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης φαρμακολογικών παρεμβάσεων για τις αγχώδεις διαταραχές, αναφέρουν οι ερευνητές. Στην μελέτη τους οι επιστήμονες εξέτασαν ασθενείς που έπασχαν από επιληψία, εμφυτεύοντάς τους ηλεκτρόδια στον ιππόκαμπο και την αμυγδαλή.
Οι ερευνητές τους παρουσίασαν μετά ταινίες με φιλικά τοπία - από την μια - και  φοβισμένα πρόσωπα - από την άλλη, μετρώντας παράλληλα μέσω ηλεκτροδίων την δραστηριότητα της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι στην θέα των προσώπων η αμυγδαλή διεγέρθηκε πριν από τον ιππόκαμπο. Ακολούθησε μία μονόδρομη μετάδοση διέγερσης της αμυγδαλής στον ιππόκαμπο.
Η εν λόγω διεγερτική ροή ήταν ανιχνεύσιμη στην ταινία με τα τοπία. Από την παραπάνω δραστηριότητα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συναισθηματική ποιότητα των ταινιών επεξεργαζόταν αρχικά στην αμυγδαλή, πριν αποσταλεί στον ιππόκαμπο.
Το γεγονός ότι στον φόβο, η διαβίβαση της διέγερσης από την αμυγδαλή στον ιππόκαμπο συνέβαινε σε μια κατεύθυνση, δεν ήταν σαφές πριν από την μελέτη, λένε οι ερευνητές, που τώρα ελπίζουν πως  θα δημιουργήσουν με την βοήθεια αυτής της γνώσης μια κλινική εφαρμογή, στην οποία τα αρνητικά συναισθήματα δεν θα μεταφέρονται στον ιππόκαμπο, ενώ τα θετικά θα μπορούν να επηρεάσουν την περαιτέρω μάθηση και συμπεριφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου