Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πώς να απαλλαγείτε από τον βήχα που επιμένει

Υποφέρετε από βήχα; Θα αρχίσουμε από την «καλή» πλευρά του νομίσματος. Ο βήχας αποτελεί άμυνα του οργανισμού, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος που έχει για να καθαρίσει τον λαιμό και τους αεραγωγούς μας. Από την άλλη, όμως, ο υπερβολικός βήχας αφενός μπορεί να υποδηλώνει κάποια νόσο και αφετέρου να γίνει υπαίτιος ώστε αυτή να διαδοθεί και στους γύρω μας.
Πότε λοιπόν ο βήχας θα πρέπει να μας ανησυχήσει και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα αίτια, τα «γιατρικά» και όσα θα πρέπει να προσέξετε αν… ο βραχνάς επιμένει.
Γιατί βήχω; Στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή υποφέρετε από κάποια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, ήτοι από ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Για καλό και για κακό, όμως, ελέγξτε αν σας αφορά κάποιο από τα υπόλοιπα αίτια που συνδέονται με την εμφάνιση βήχα, σύμφωνα με το «συμπτωματολόγιο» του iatronet.gr. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Αλλεργίες και άσθμα, πνευμονικές λοιμώξεις (πνευμονία ή οξεία βρογχίτιδα), χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, παραρρινοκολπίτιδα, πνευμονοπάθειες, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κάπνισμα ή έκθεση σε παθητικό κάπνισμα και ατμοσφαιρικούς ρύπους και, τέλος, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση (αναστολείς ACE). 
Πώς ξεχωρίζω τον «ύποπτο» βήχα; Ο βήχας που εμφανίζεται σε κάποιον ως σύμπτωμα μπορεί να είναι είτε ξηρός είτε παραγωγικός – αυτός που συνοδεύεται από βλέννα, το λεγόμενο φλέμα. Στον πρώτο, τον ξηρό βήχα, είναι που συνίστανται οι καραμέλες για τον βήχα, που βοηθούν στην ρευστοποίηση και την απόχρεμψη της βλέννας. Από την άλλη, ο βήχας μπορεί να διακριθεί σε οξύ και χρόνιο: Ο οξύς είναι αυτός που ξεκινά ξαφνικά, εξαιτίας συνήθως κάποιου κρυώματος ή γρίπης και υποχωρεί μετά από μία έως τρεις περίπου εβδομάδες, ενώ ο χρόνιος βήχας είναι αυτός που διαρκεί πάνω από δύο μήνες και ο οποίος, σύμφωνα με την ειδική παθολόγο, κ. Αναστασία Μοσχοβάκη, οφείλεται πάντα σε παθολογική οργανική βλάβη, από απλές βλάβες του πνεύμονα εξαιτίας του καπνίσματος μέχρι καρδιακά νοσήματα ή μορφές καρκίνου. 
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τον βήχα; Συνήθως, οι υποφέροντες από βήχα ξεκινούν με ήπια οικιακή περίθαλψη, όπως την λήψη αντιβηχικών παστίλιων. Αν επιθυμείτε να μειώσετε τον βήχα: 
  • Ρυθμίστε την υγρασία του χώρου, ώστε να είναι σε αρκετά υψηλά επίπεδα και να μην νιώθετε ακόμη πιο ξηρό τον λαιμό σας. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή κάντε ένα ατμόλουτρο και εισπνοές ατμού, ώστε να μαλακώσετε τον λαιμό σας. 
  • Να πίνετε αρκετά υγρά, τα οποία βοηθούν στην ρευστοποίηση και απόχρεμψη της βλέννας.
  • Εφόσον ο βήχας είναι ξηρός. δοκιμάστε σταγόνες ή καραμέλες για τον βήχα, συμβουλή που αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 3 ετών. Τα φάρμακα που είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή στο εμπόριο είναι αυτά που περιέχουν γουαϊφανιεζίνη, για να διασπάται η βλέννα (αν επιλέξετε κάποιο από αυτά, φροντίστε να πίνετε παράλληλα αρκετά υγρά) και τα αποσυμφορητικά, που βοηθούν στην ανακούφιση της συμφορημένης μύτης. Θυμηθείτε πως οι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε αντισυμφορητικά ή άλλα φάρμακα για τον βήχα ή το κρυολόγημα σε παιδιά κάτω των 6 ετών ή και αντιβιοτικά σε περιπτώσεις ιώσεων, καθώς αφενός η αντιβίωση δεν έχει καμία επίδραση στους ιούς και στις περιπτώσεις αλλεργικού βήχα. Σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για παιδιά, η αντιμετώπιση του βήχα θα πρέπει εξ αρχής να καθορίζεται από τον ειδικό.
  • Προλάβετε τον βήχα: Αποφύγετε το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, και τις πηγές των εποχικών αλλεργιών, σε περίπτωση που πάσχετε από τέτοιες. 
  • Τα σπιτικά γιατροσόφια για τον βήχα: Ζεστά ροφήματα ή σούπες: Μαλακώστε τον λαιμό σας με μια κοτόσουπα ή ένα ζεστό ρόφημα. Γαργάρες με αλατόνερο: Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή μείωση του πρηξίματος και του πόνου στον λαιμό, ενώ μαλακώνει και την βλέννα που κατακάθεται, διευκολύνοντας την απομάκρυνσή της. Αποφύγετε ροφήματα με καφεΐνη ή αλκοόλ: Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει το κρυολόγημα και τον λαιμό μας. 

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό; Σε ιατρική βοήθεια θα πρέπει να καταφύγετε, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Δρακούλη, διευθυντή Β’ της Παθολογικής Κλινικής Πειραιά, όταν: 
  • έχετε υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο 
  • ακούτε ένα έντονο σφύριγμα όταν εισπνέετε από τη μύτη 
  • έχετε βήχα και κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα 
  • έχετε βήχα με αίμα 
  • έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα 
  • μια σύντομη περίοδος ανάρρωσης ακολουθείται από έντονη επιδείνωση, ειδικά με ναυτία, εμετό, πόνο στο στήθος ή υψηλό πυρετό 


Πηγή: www.in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου