Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ομάδα αίματος και κίνδυνος καρδιακής προσβολής

Ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν άνθρωποι με ομάδα αίματος διαφορετική από την Ο.
Άνθρωποι με ομάδα αίματος διαφορετική από την Ο έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει έρευνα.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο οτι υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης πήξης του αίματος είναι παρόντα σε ανθρώπους με ομάδες A, B και AB.
Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσου τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα ποιος έχει κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας.
Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Society of Cardiology, ανέλυσε μελέτες που αφορούσαν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ανακάλυψε ότι 15 στους 1.000 ανθρώπους με ομάδα αίματος άλλη από την Ο υπέστησαν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με 14 στους 1.000 ανθρώπους που είχαν ομάδα αίματος 0.
Αν και η αύξηση του κινδύνου ήταν μικρή, όταν εφαρμόζονται τα νούμερα σε ολόκληρο πληθυσμό είναι πιο σημαντική.
Η ερευνήτρια Tessa Kole, του University Medical Center Groningen στην Ολλανδία, δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων σε ανθρώπους με ομάδα αίματος άλλη από την O.
Δήλωσε ότι στο μέλλον η ομάδα αίματος θα μπορούσε να λαμβάνεται υπόψη στην αξιολόγηση του κινδύνου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων μαζί με τη χοληστερόλη, την ηλικία, το φύλο και τη συστολική αρτηριακή πίεση.
Η ανάλυση εστίασε σε συμβάντα που αφορούσαν τη στεφανιαία νόσο σε περισσότερους από 770.000 ανθρώπους με ομάδα αίματος άλλη από O και περισσότερους από 510.000 ανθρώπους με ομάδα αίματος O.
Περίπου 1,5% της πρώτης ομάδας και 1,4% της δεύτερης εμφάνισε καρδιακή προσβολή ή στηθάγχη.
Οι ερευνητές εστίασαν επίσης σε καρδιαγγειακά γεγονότα 708.000 ανθρώπων με ομάδα αίματος άλλη από O και 476.000 με O, που επηρέαζαν το 2.5% και 2.3% κάθε ομάδας αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου