Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και φυσιοθεραπεία

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια συχνή πάθηση των χεριών,η οποία προκαλεί πόνο, μουδιάσματα και ατροφίες στην άκρα χείρα. Η αναλογία γυναικών – ανδρών είναι 9:1 και συνήθως αφορά την κακή θέση του καρπού κατά την δακτυλογράφηση, γι' αυτό και ονομάζεται «νόσος των χειριστών υπολογιστών». Η θεραπεία είναι απαραίτητη γιατί αν παραμεληθεί μπορεί να οδηγήσει σε ατροφίες και μυϊκή αδυναμία, άρα σε αναπηρία. 

Η αιτίες του συνδρόμου είναι πολλές: 
  • τενοντοελυτρίτιδα των καμπτήρων τενόντων από υπερκαταπόνηση του χεριού (πχ κτηνοτρόφοι, οικοδόμοι, κομμώτριες, γεωργοί, οδηγοί τροχοφόρων και χειριστές μηχανημάτων, κλπ)
  • διόγκωση των τενόντων από ορμονικές διαταραχές, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς, των ωοθηκών, (εμμηνόπαυση, εγκυμοσύνη, λοχεία, κλπ), σε σακχαρώδη διαβήτη, ή σε συγγενή στένωση του καρπιαίου σωλήνος ή λήψη φαρμάκων πχ Tamoxifen (Νolvadex®) και Arimidex. 
  • παγίδευση της ρίζας Α6 στον αυχένα, λόγω αυχενικής δισκοπάθειας. 
  • πίεση του μέσου νεύρου στο αντιβράχιο, από τον στρογγύλο πρηνιστή μύ.
Ολα τα προαναφερθέντα αίτια, προκαλούν διόγκωση των ελύτρων και των τενόντων εντός του Καρπιαίου Σωλήνος με αποτέλεσμα αύξηση της πιέσεως εντός αυτού.

Φυσιοθεραπεία ή χειρουργείο;
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Orthopedic & Sports Physical Therapy η φυσιοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Ερευνητές από την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξαν ότι ένα χρόνο μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς με το σύνδρομο που ακολούθησαν πρόγραμμα φυσιοθεραπείας πέτυχαν αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, εμφάνισαν ταχύτερη βελτίωση στον ένα μήνα θεραπείας, συγκριτικά με τους ασθενείς που ακολούθησαν τη χειρουργική προσέγγιση για τη θεραπεία της πάθησης.
Ο Dr. César Fernández de las Peñas, PT, PhD, DMSc, του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, Επαγγελματικής Θεραπείας, Αποκατάστασης και Φυσικής Ιατρικής στο Universidad Rey Juan Carlos της Ισπανίας, και οι συνεργάτες του μελέτησαν περιπτώσεις 100 γυναικών με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Οι 50 από αυτές αντιμετώπισαν συντηρητικά την πάθησή τους, ακολουθώντας φυσιοθεραπευτικά προγράμματα και οι υπόλοιπες 50 υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση.
Οι ασθενείς που ανατέθηκαν στη φυσιοθεραπευτική ομάδα δέχθηκαν θεραπεία με μαλάξεις που επικεντρώθηκαν στον λαιμό και στο μέσο νεύρο για 30 λεπτά, μία φορά την εβδομάδα και με ασκήσεις stretching που εκτελούσαν οι ίδιες στο σπίτι.
Μετά από ένα μήνα, οι ασθενείς στην ομάδα φυσιοθεραπείας είχαν καλύτερη λειτουργικότητα του χεριού κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους και καλύτερη δύναμη σύλληψης/πιασίματος (grip strength) μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη, συγκριτικά με τις ασθενείς που είχαν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση. Σε 3, 6 και 12 μήνες μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς στην ομάδα χειρουργικής επέμβασης δεν ήταν καλύτερα από αυτές της ομάδας φυσιοθεραπείας. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις στη λειτουργία και τη δύναμη σύλληψης. Ο πόνος επίσης μειώθηκε σε παρόμοιο βαθμό στις ασθενείς και των δύο ομάδων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φυσιοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρέχουν παρόμοια οφέλη ένα χρόνο μετά τη θεραπεία.
Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η φυσιοθεραπεία -και ιδιαίτερα ο συνδυασμός μαλάξεων του αυχένα και του μέσου νεύρου και ασκήσεων stretching- μπορεί να είναι προτιμότερη από τη χειρουργική επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, πάντα σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πρέπει να αποτελεί την αρχική αντιμετώπιση του συνδρόμου.
Αυτό επισημαίνει και o Dr. César Fernández de las Peñas, ο οποίος δήλωσε ότι η συντηρητική θεραπεία μπορεί να αποτελεί την πρώτη επιλογή διαχείρισης ασθενών με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα πριν ή αντί της χειρουργικής επέμβασης. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα επισημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν επιπρόσθετες έρευνες για τη γενίκευση των ευρημάτων τους.

Μπουγιούκα-Τσουρού Ελισάβετ
φυσιοθεραπεύτρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου