Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Αντιβιοτικά και πολύποδας στο έντερο

Μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών συνδέεται σύμφωνα με έρευνα με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αδενώματος.
Άνθρωποι που λαμβάνουν αντιβιοτικά για μεγάλο διάστημα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πολύποδα στο έντερο-προάγγελο καρκίνου, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό προστίθεται στις ενδείξεις ότι η ποικιλία των μικροβίων στο έντερο θα μπορούσε να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη όγκων.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αρχικά αποτελέσματα θέλουν περαιτέρω διερεύνηση και ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν αντιβιοτικά.
Ερευνητές εστίασαν σε στοιχεία 16.600 νοσηλευτών και ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν λάβει αντιβιοτικά για τουλάχιστον 2 μήνες, μεταξύ 20 και 39 ετών, ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με συγκεκριμένο είδος πολυπόδων στο έντερο-αδενώματα- αργότερα, σε σύγκριση με ανθρώπειους που δεν είχαν λάβει μακροχρόνια αντιβιοτικά στην ηλικία των 20 και 30 ετών.
Γυναίκες που έλαβαν αντιβιοτικά για 2 ή περισσότερους μήνες στην ηλικία των 40 και 50 ετών ήταν ακόμα πιο πιθανό να διαγνωστούν με αδένωμα δεκαετίες αργότερα.
Η έρευνα δεν εστίασε στο πόσοι πολύποδες προχώρησαν σε καρκίνο.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα αντιβιοτικά οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου και αποδέχονται ότι τα βακτήρια τα οποία αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά μπορεί να παίζουν ενδεχομένως σημαντικό ρόλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου