Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Είναι δυνατόν να μικρύνουν τα λυποκύτταρα;

Ο αριθμός των λιποκυττάρων αυξάνει στην παιδική και στην εφηβική ηλικία και παραμένει σταθερός στην ενήλικη ζωή. Το μέγεθος των λιποκυττάρων αυξάνει σε παχύσαρκους και μειώνεται σε αδύνατους ανθρώπους.

Αυτά αναφέρονται σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στους New York Times, τονίζοντας ότι το 10% των λιποκυττάρων πεθαίνει και αντικαθίσταται κάθε χρόνο. Αν κάποιος χάσει κιλά, ακόμα και με χειρουργική επέμβαση, ο αριθμός των λιποκυττάρων του σώματος του δεν θα μειωθεί. Η μεταβολή του αριθμού των λιποκυττάρων έχει μονή κατεύθυνση: μόνο αύξηση, όχι μείωση. 
Σ΄ αυτό το γεγονός ίσως οφείλεται η δυσκολία κάποιος που έχασε κιλά με το αδυνάτισμα να μην τα ξαναπάρει. Επίσης άλλη μία εξήγηση γι΄αυτό το φαινόμενο, αναφέρει το δημοσίευμα είναι ότι με το αδυνάτισμα μικραίνει πολύ το μέγεθος των λιποκυττάρων (γίνεται μικρότερο και απ' αυτό των ατόμων με τον ίδιο δείκτη μάζας σώματος) και αυτά τα αδυνατισμένα, μικρά πλέον, λιποκύτταρα στέλνουν μηνύματα με ορμόνες και πρωτεΐνες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό, αυξάνουν την όρεξη και την αποθήκευση λίπους. 
Ενδιαφέρουσα παρουσίαση, που εξηγεί με επιστημονικά δεδομένα το πρόβλημα της επανάκτησης βάρους και δίνει μία ανακούφιση στην ενοχή που αισθάνονται όσοι χάνουν τα παραπανίσια κιλά και μετά τα ξαναπαίρνουν.
Παρ' όλα αυτά ο συνδυασμός πειθαρχημένης διατροφής με την τακτική σωματική άσκηση μπορεί να καταστήσει τη διατήρηση του σωστού βάρους εφικτή. Άρα, όχι ενοχές, αλλά ενδυνάμωση της προσπάθειας

Πηγή: Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου