Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Πίεση του αίματος: ποιες είναι οι ιδανικές τιμές;

Η καρδιοπάθεια αποτελεί σήμερα την πρώτη νόσο θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο, ενώ η υπέρταση αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της. Η επιστημονική κοινότητα εξέφραζε επί σειρά ετών αβεβαιότητα για το ποια είναι η ιδανική τιμή για την πίεση του αίματος. Τα αποτελέσματα μιας πολύχρονης έρευνας έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Στόχος η μείωση της πίεσης στο 120/80 mmHg
Μέχρι σήμερα, μόλις το 50% των υπερτασικών καταφέρνει να διατηρεί την πίεσή του σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μείωση της πίεσης του αίματος στο 120/80 mmHg αντί για την τρέχουσα κατευθυντήρια γραμμή στο 140/90mm, ή ακόμα υψηλότερη για τους ηλικιωμένους, θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερους από 100.000 θανάτους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι δείχνουν οι πρόσφατες έρευνες για την πίεση του αίματος
Οι προβλέψεις βασίζονται σε προηγούμενα ευρήματα από την έρευνα της Sprint, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 9.300 ανθρώπων ηλικίας 50 ετών και άνω. Σύμφωνα με την μελέτη, η εντατική θεραπεία της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να είναι σωτήρια για τους ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους.
Η νέα μελέτη της Circulation πραγματοποιήθηκε σε ένα ευρύ δείγμα 2.185 ανδρών και γυναικών 50 ετών και άνω, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πίεση και τα αποτελέσματα της χρήσης αντι-υπερτασικών φαρμάκων που χορηγήθηκαν στο σύνολο του δείγματος, από το 1999 έως το 2011. Υπολόγισαν ότι σε η εφαρμογή μιας τέτοιας φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να οδηγήσει σε 107.500 λιγότερους θανάτους ετησίως.
Οι ερευνητές τόνισαν τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής φαρμακευτικής αγωγής για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, παρατηρώντας ωστόσο πως αυτή δεν είναι κατάλληλη για όλους. Παραδείγματος χάρη, κάτι τέτοιο δεν ωφελεί ηλικιωμένους ασθενείς που χρειάζονται κάπως υψηλότερη πίεση του αίματος για να ωθήσει το αίμα στον εγκέφαλο.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και ο τακτικός έλεγχος για τη διάγνωση παραγόντων κινδύνου που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς είναι επιβεβλημένος.

Πηγή : http://www.farmasyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου