Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Μελέτη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Kαπνιστές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, παρουσίασαν, σύμφωνα με μελέτη, λιγότερες τοξικές χημικές και καρκινογόνες ουσίες στο σάλιο και τα ούρα συγκριτικά με τους παραδοσιακούς καπνιστές. Το ίδιο ίσχυσε και για τους χρήστες των επιθεμάτων νικοτίνης.
Τα σκευάσματα νικοτίνης είναι ένα αποτελεσματικό μέσο που βοηθά τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.Τα κυριότερα είναι επιθέματα νικοτίνης, τσίχλες,παστίλιες ή άλλα σκευάσματα που είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενο. Η βρετανική Royal College of Physicians το θεωρεί όμως ασφαλή εναλλακτική λύση σε σχέση με άλλα υποκατάστατα της νικοτίνης. Τουναντίον, αμερικανοί  καρδιολόγοι επισήμαναν πρόσφατα σε μελέτη πιθανές διαταραχές της καρδιακής λειτουργίας.
Γεγονός είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προφυλάσσουν τους εξαρτημένους από την νικοτίνη από την λήψη διαφόρων τοξικών και καρκινογόνων ουσιών, που εισέρχονται στο αίμα από την  εισπνοή του καπνού και απεκκρίνονται πάλι μέσω των νεφρών. Αυτό έδειξε έρευνα που διεξήχθη από ομάδα με επικεφαλής τον Lion Shahab από το University College του Λονδίνου σε 181 εξαρτημένους από νικοτίνη.
Οι ερευνητές δημιούργησαν πέντε διαφορετικές κατηγορίες: Στην πρώτη, έβαλαν τους καπνιστές που καπνίζουν μόνο τσιγάρα. Στη δεύτερη, τους πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούν έξι μήνες αποκλειστικά ηλεκτρονικά τσιγάρα, στην τρίτη, τους πρώην καπνιστές που χρησιμοποιούν τουλάχιστον έξι μήνες αποκλειστικά υποκατάστατα νικοτίνης, στην τέταρτη, καπνιστές που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού - εκτός από ηλεκτρονικά τσιγάρα - και στην πέμπτη, καταναλωτές που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα υποκατάστατα της νικοτίνης και καπνό.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αρκετές αναλύσεις σε δείγματα ούρων και σάλιου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι καπνιστές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο ή υποκατάστατα της νικοτίνης έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο.  
Στην πραγματικότητα, η διακοπή του καπνίσματος οδήγησε σε δραστική μείωση των καρκινογόνων ουσιών στο σάλιο και τα ούρα. Η συγκέντρωση NNAL (4- (μεθυλονιτροζαμινο) -1- (3-πυριδυλ) -1-βουτανόλη) ήταν στην κατηγορία όσων χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, μέχρι και  97 τοις εκατό χαμηλότερη συγκριτικά με τους παραδοσιακούς καπνιστές.  

Πηγή Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου