Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

H διακρανική διέγερση συνεχούς ρεύματος βοηθά στην ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο

Η διέγερση του εγκεφάλου με ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να συμβάλει στην ανάρρωση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, υποδεικνύει έρευνα του University of Oxford.
Ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ασθενείς που έλαβαν ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια συνεδριών αποκατάστασης είχαν καλύτερη εικόνα σε σχέση με όσους έκαναν μόνο τις συνεδρίες.

Εθελοντές που υποβλήθηκαν σε αγωγή με ηλεκτρικό ρεύμα σημείωσαν μεγαλύτερη βελτίωση όταν κινούσαν το βραχίονά τους και ορισμένοι έβρισκαν πιο εύκολες τις καθημερινές εργασίες.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Science Translational Medicine, περιέλαβε 24 ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έναρξη της δοκιμής και ακόμα είχαν δυσκολίες όταν κινούσαν τα χέρια τους.
Κάθε εθελοντής έλαβε μέρος σε 9 συνεδρίες εντατικής αποκατάστασης στις οποίες ενθαρρυνόταν να κινεί τα άκρα που είχαν επηρεαστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για τα πρώτα 20 λεπτά κάθε συνεδρίας, 11 υποβλήθηκαν σε επιπλέον θεραπεία-γνωστή ως διακρανική διέγερση συνεχούς ρεύματος. Οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε εικονική αγωγή.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όλοι οι ασθενείς είχαν βελτιωθεί αλλά οι μεγαλύτερες βελτιώσεις φάνηκαν σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε παρατεταμένη ηλεκτρική διέγερση.
Οι βελτιώσεις διατηρούνταν 3 μήνες μετά τον τερματισμό της αποκατάστασης.
Για παράδειγμα, ένας ασθενής ανακάλυψε ότι μπορούσε να φάει πιο εύκολα και άλλοι ότι μπορούσαν καλύτερα να πιάσουν ή να φτάσουν αντικείμενα.
Ωστόσο, η βελτίωση ποίκιλε ανάλογα με τη σοβαρότητα του αρχικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σύμφωνα με τις απεικονιστικές εξετάσεις, η ομάδα που υπέστη ηλεκτρική διέγερση επίσης εμφάνισε αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κίνηση.
Η ερευνήτρια Johansen-Berg, δήλωσε ενθουσιασμένη από τα ευρήματα και υποθέτει ότι η θεραπεία δρα ενισχύοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να επανακαλωδιωθεί μετά την πάθηση.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι χρειάζονται πιο εκτεταμένες δοκιμές και δήλωσε ότι το κόστος και τα οφέλη θα πρέπει να ζυγιστούν πριν γίνει διαθέσιμο το πρόγραμμα στα νοσοκομεία.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου