Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Προστατευτείτε από την γρίπη


Η κοινή γρίπη, γνωστή επίσης ως ινφλουέντσα, προκαλείται από ιό, που παρουσιάζεται συνήθως το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όσοι κολλήσουν γρίπη συνήθως παρουσιάζουν ξαφνικό πυρετό (οι ηλικιωμένοι μπορεί να μην έχουν πυρετό), πόνους στους μυς, πονοκεφάλους, πονόλαιμο, βήχα και αδυναμία, που συνήθως διαρκούν 2-7 ημέρες. Ο βήχας και η αδυναμία πιθανόν να διαρκέσουν μέχρι 6 εβδομάδες, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι σωματικές και άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.
Όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν γρίπη. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά κάτω των δύο ετών, και αυτοί που υποφέρουν από ορισμένες χρόνιες παθήσεις (π.χ. διαβήτη, άσθμα, καρκίνο) μπορεί να εμφανίσουν επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές (όπως πνευμονία).
Η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο δια μέσου του βήχα και του φταρνίσματος. Μεταδίδεται επίσης φιλώντας κάποιον που έχει γρίπη, κάνοντας χειραψία με κάποιον που έχει άπλυτα χέρια, ή αγγίζοντας μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια ή σκεύη φαγητού) που τα έχει αγγίξει κάποιος που έχει γρίπη, και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με τα μολυσμένα χέρια σας.
Τι είναι το εμβόλιο της γρίπης και τι επιτυγχάνει;
Το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από νεκρά σωματίδια των ιών της γρίπης. Περιέχει τρία διαφορετικά είδη ιών της γρίπης (δύο είδη της γρίπης τύπου Α και ένα της γρίπης τύπου Β). Όποιος εμβολιαστεί εναντίον της γρίπης αποκτά ανοσία (προστασία) για τα είδη των ιών της γρίπης που περιέχει το εμβόλιο.
Το σώμα μας χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες για να αποκτήσει ανοσία έναντι των ιών, και η προστασία αυτή μπορεί να διαρκέσει για τέσσερις ή περισσότερους μήνες.
Το εμβόλιο της γρίπης είναι πολύ ασφαλές. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι ελαφριάς μορφής και παρουσιάζονται μια ή δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Όσοι εμβολιαστούν μπορεί να έχουν πόνο στο σημείο του εμβολιασμού, να παρουσιάσουν πυρετό ή να αισθανθούν κούραση και πόνους. Δεν μπορείτε να κολλήσετε γρίπη από εμβόλιο διότι δεν περιέχει ζωντανό ιό της γρίπης. Πιο σπάνια μπορεί να παρουσιαστεί οφθαλμοαναπνευστικό σύνδρομο (ORS) ή ακόμα πιο σπάνια μια προσωρινή νευρολογική διαταραχή, το σύνδρομο Guillain-Barré Syndrome (GBS). Σε σύγκριση με τον μικρό κίνδυνο από το GBS, ο κίνδυνος της αρρώστειας, των επιπλοκών, ακόμη και του θανάτου από τη γρίπη είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σε ποιους συνιστάται το εμβόλιο της γρίπης;
Το δωρεάν εμβόλιο της γρίπης συνιστάται σε όλους ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς και σ’ αυτούς που έχουν χρόνιες σοβαρές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), Σακχαρώσδη Διαβήτη, AIDS, κλπ.
Σε ποιους δεν συνιστάται το εμβόλιο της γρίπης;
Σε όσους υποφέρουν από αλλεργία στα αυγά ή σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου της γρίπης (π.χ. θειμεροσάλη, ζελατίνη ή νεομυκίνη), σε όσους ιστορικό αλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση του εμβολίου της γρίπης, σε βρέφη κάτω των έξι μηνών, σε άτομα με ιστορικό Guillain-Barré Syndrome (GBS).
Ποιοι πρέπει να αναβάλλουν το εμβόλιο της γρίπης;
  • Όσοι είναι άρρωστοι με πυρετό, ή υποφέρουν από οξεία αναπνευστική λοίμωξη ή άλλη ενεργό λοίμωξη (όσοι έχουν μόνο ελαφρό κρυολόγημα μπορούν να εμβολιαστούν).
  • Όσοι υποφέρουν από ενεργό νευρολογική διαταραχή.
Πότε πρέπει να εμβολιαστώ;
Η καλύτερη περίοδος για να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης είναι από αρχές Οκτωβρίου έως μέσα Νοεμβρίου. Η περίοδος έξαρσης της γρίπης συνήθως διαρκεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, οπότε και μετά τον Νοέμβριο να κάνετε το εμβόλιο, θα σας προσφέρει προστασία κατά της γρίπης.
Είναι απαραίτητο να επικοινωνήσω με τον γιατρό μου μετά από εμβολιασμό κατά της γρίπης;
Πρέπει να πάτε στον γιατρό αν πιστεύετε ότι εσείς, ή κάποιος που είναι υπό την φροντίδα σας, εμφανίσετε αντίδραση στο εμβόλιο. Συμπτώματα αντίδρασης συμπεριλαμβάνουν εξανθήματα, πρήξιμο στο πρόσωπο, το στόμα ή το λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής ή συριγμό, κόκκινα μάτια και σφίξιμο στο στήθος.
Τι να κάνω αν κολλήσω γρίπη;
Ξαπλώστε, ξεκουραστείτε και πιείτε άφθονο νερό και χυμούς. Μην πηγαίνετε κοντά σε παιδιά, ηλικιωμένους ή σοβαρά αρρώστους, για να μην κολλήσουν τη γρίπη σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με φάρμακα για την ανακούφιση των πόνων και του πυρετού. Δεν θα πρέπει να δοθούν φάρμακα που περιέχουν ακετυλσαλικυλικό οξύ (π.χ. ασπιρίνη) σε παιδιά που υποφέρουν από ασθένεια με συμπτώματα γρίπης γιατί μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του Reye, μια πάθηση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και το συκώτι. Αν η διάγνωση της γρίπης γίνει νωρίς, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει φάρμακα για τη γρίπη, τα οποία θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και θα μειώσουν τη διάρκεια της αρρώστιας σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου