Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η γουρουνοποίηση του ανθρώπου

Ενδοοικογενειακή βία, γυναικοκτονίες, bulling, κλοπές για επιβίωση ή για πλουτισμό, χυδαιότητα, γελοιοποίηση - κοροιδία, κλπ. Στην σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, αυτά τα φαινόμενα είναι πλέον καθημερινότητα και οφείλονται στην απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί νεοι δεν διαβάζουν, δεν θέλουν να ακούσουν για πολιτική και επιλέγουν την χυδαία προβολή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το άκρατο ξεσαλωμα στη διασκέδαση, τα ναρκωτικά, την απομίμηση, την κακομοιριά και την μιζέρια. 
Η γουρουνοποίηση του ανθρώπου αποτελεί μια θλιβερή πραγματικότητα. Ο όρος γουρουνοποίηση αναφέρεται στην υποβάθμιση της ανθρώπινης ύπαρξης και στην υιοθέτηση ζωικών, και συγκεκριμένα γουρουνίσιων χαρακτηριστικών.

Πολλαπλοί παράγοντες συμβάλλουν σ’ αυτήν την γουρουνοποίηση. Η έλλειψη καλλιέργειας και μορφωσης, η απληστία, η αλόγιστη κατανάλωση, η εμμονή με υλικά αγαθά, η έλλειψη πνευματικών αναζητήσεων και η υποταγή σε ατομικές ή συλλογικές αυταπάτες. Όλα τα παραπάνω οδηγούν τον άνθρωπο να έχει περιορισμένο ορίζοντα σκέψης, στριμωγμένο σε μέτριες ανησυχίες και τον καθιστούν μια άσκοπη και άχαρη ύπαρξη.

Η ελαφρότητα, η ενασχόληση με ασήμαντα θέματα, η απουσία κριτικής σκέψης και η αδιαφορία για την αυτοβελτίωση οδηγούν σε πνευματική ρηχότητα. Η αποφυγή προβληματισμού για ουσιώδη ζητήματα και η στροφή προς εύπεπτα και ρηχά θεάματα εντείνουν το φαινόμενο.

Η άνευ όρων πίστη σε ιδεολογίες, θρησκείες ή πολιτικά συστήματα, χωρίς κριτική σκέψη και αμφισβήτηση, αποτελεί γνώρισμα γουρουνοποιημένων ατόμων. Η άκριτη υιοθέτηση έτοιμων απαντήσεων και η άρνηση της ατομικής ευθύνης οδηγούν σε τυφλή υπακοή και μαζικοποίηση.

Η εστίαση στις ατομικές ανάγκες και επιθυμίες, εις βάρος της συλλογικής ευημερίας, αποτελεί ένα ακόμη σημάδι γουρουνοποίησης. Η αδιαφορία για τα κοινωνικά προβλήματα, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η ατομικιστική νοοτροπία υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή.

Υπάρχουν όμως και οι φυσιολογικοί άνθρωποι. Είναι αυτοί που ονειρεύονται. Ξενυχτούν γιατί οραματίζονται. Ζουν το όνειρό τους μέχρι το μεδούλι - μέχρι τα κύτταρα τους. Αυτό το ένστικτο της δημιουργίας, αυτή η ορμή να ψάξουν πέρα από όσα ξέρουν, βρίσκεται στο DNA των φυσιολογικών και όχι των γουρουνοποιημένων ανθρώπων. 

Σαν ανθρωπότητα αυτοί οι οραματιστές ανέπτυξαν τον πολιτισμό, τις επιστήμες, εξερεύνησν τους αιθέρες και τα εγκατα της γης και όταν δεν είχαν άλλα σύνορα στη γη εκτοξεύτηκαν στα αστέρια. Η ανθρωπότητα πέτυχε όλα αυτά γιατί κάποιοι άνθρωποι ονειρεύτηκαν – οραματίστηκαν. Άνθρωποι που συνεχώς βάζουν πλώρη για να κατακτήσουν περισσότερους στόχους, «όχι επειδή είναι εύκολα, αλλά επειδή είναι δύσκολα». Οι φυσιολογικοί άνθρωποι είναι αυτοί που έχουν κριτική σκέψη και ηθικές αξίες. Είναι αυτοί που έχουν ψάξει μέσα τους, τα έχουν βρει με τον εαυτό τους και προσπαθούν να προσφέρουν για την ανθρωπότητα από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκονται. Αυτό που εμείς οι Χριστιανοί ονομάζουμε αγάπη για τον συνάνθρωπο και την ανθρωπότητα. Και από την συλλογική προσπάθεια των φυσιολογικών ανθρώπων μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κοινωνία ανθρώπινη, αξιοπρεπή και φωτεινή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου