Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Απλό κρυολόγημα, γρίπη ή κορωνοιός;


Πυρετός, ρίγος, μυαλγίες και βήχας είναι τα κοινά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης, του κορωνοιού, κλπ, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια συμπτώματα χαρακτηριστικά για την κάθε ίωση.

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, αλλά μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά σε άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως μεγάλη ηλικία, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια, βαριά ανοσοκαταστολή. Τα συμπτώματα είναι: πυρετός, βήχας (συνήθως ξηρός), δύσπνοια, εξάντληση, μυαλγίες, πονοκέφαλο, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα (πιο σπάνια). Η διάρκεια των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 1-14 ημέρες.

Το απλό κρυολόγημα συνήθως παρουσιάζει ήπια συμπτώματα σε σχέση με τη γρίπη και τον κορονοϊό. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα είναι: ρινίτιδα, φτέρνισμα, ερεθισμένος φάρυγγας, βήχας, επιπεφυκίτιδα, πονοκέφαλο.

Η εποχική γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: υψηλός πυρετός, έντονος βήχας, ρινίτιδα, εξάντληση, μυαλγίες και αρθραλγίες, πονοκέφαλο, φαρυγγίτιδα, διάρροια, δύσπνοια. Συνήθως τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο έντονα σε σχέση με τις άλλες ιώσεις.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν πλήρη ύφεση των συμπτωμάτων μέσα σε λίγες ημέρες με καλή διατροφή, υγρά και ξεκούραση. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στην πρόγνωση των ιώσεων, παρά μόνο σε επιπλοκές – επιμόλυνση με μικρόβια πχ πυώδης αμυγδαλίτις, ιγμορίτιδα, πνευμονία, κλπ. Τα αντιιικά φάρμακα τα χορηγούμε μόνο σε ευάλωτα άτομα ‘η σε ηλικιωμένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου