Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Πόνος στη μέση - οσφυαλγία


Ο πόνος στη μέση είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Περίπου το 80% των ενηλίκων θα βιώσουν πόνους στη μέση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Πιο συχνά έχουν προβλήματα όσοι ασκούν χειρονακτικές και βαριές εργασίες, οι παχύσαρκοι αλλά και πολλοί από αυτούς που έχουν καθιστική ζωή.

Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή έντονος, συνεχής ή διαλείπον, διαξιφιστικός ή αντανακλαστικός. Επίσης μπορεί να ξεκινήσει απότομα μετά από άρση βάρους, ή μπορεί να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω εκφυλίσεων της σπονδυλικής στήλης. 

Η οξεία οσφυαλγία ή lumbago είναι ο οξύς πόνος στη μέση και διαρκεί λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες. Οφείλεται σε τραυματισμό των μαλακών μορίων της μέσης (μύες, σύνδεσμοι και ίσως τα νεύρα). Μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή, αλλά συνήθως θεραπεύεται από μόνη της και δεν αφήνει μόνιμο πρόβλημα στην κινητικότητα του ατόμου. 

Σε περίπου 20% των ατόμων που πάσχουν από οξεία οσφυαλγία αναπτύσσουν χρόνιο πόνο με επίμονα συμπτώματα. Η χρόνια οσφυαλγία ορίζεται ως πόνος που επιμένει για 12 εβδομάδες ή και περισσότερο. Η συχνότερη αιτία της χρόνιας οσφυαλγίας είναι ο εκφυλισμός της σπονδυλικής στήλης που σχετίζεται με την φυσιολογική φθορά που συμβαίνει στις αρθρώσεις, τους δίσκους και τα οστά. Ο εκφυλισμός του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι μια από τις πιο κοινές μηχανικές αιτίες του πόνου της μέσης και συμβαίνει όταν οι συνήθως ελαστικοί δίσκοι χάνουν την ελαστικότητά τους και το φυσιολογικό ύψος τους, οπότε δεν επιτρέπουν στην σπονδυλική στήλη να έχει φυσιολογικό εύρος κίνησης και επίσης δεν μπορούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς, αφού σε φυσιολογικές συνθήκες συμπεριφέρονται ως αμορτισέρ.

Η κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου δημιουργείται όταν ο δίσκος παραμορφώνεται - διογκώνεται πιέζοντας τον νωτιαίο μυελό ή κάποιο νεύρο. Ρήξη του μεσοσπονδύλιου δίσκου συμβαίνει όταν σχιστεί ο ινώδης δακτύλιος του δίσκου και ο πυρήνας του γλιστρήσει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα και πιέσει κάποιο νεύρο. 

Ριζίτιδα σημαίνει συμπίεση της ρίζας ενός νεύρου στο νωτιαίο μυελό ή πολύ κοντά σε αυτόν. Η πίεση στην ρίζα του νεύρου έχει ως αποτέλεσμα πόνο, μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος που ακτινοβολεί στο κάτω άκρο. Εκτός από την κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, ριζίτιδα μπορεί να συμβεί λόγω σπονδυλικής στένωσης ή σπονδυλολίσθησης. 

Η σπονδυλική στένωση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή μούδιασμα στο περπάτημα και με την πάροδο του χρόνου οδηγεί σε αδυναμία στα πόδια καθώς και απώλεια αισθήσεων σε αυτά. Η σπονδυλολίσθηση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένας σπόνδυλος γλιστρά σε σχέση με τον από κάτω σπόνδυλο και πιέζει τα νεύρα που εξέρχονται από τη σπονδυλική στήλη. Μια σοβαρή κατάσταση αποτελεί το σύνδρομο ιππουρίδας ή ιππουριδική συνδρομή όπου έχουμε εμφανίζεται ακράτεια ούρων και κοπράνων και συμβαίνει όταν υπάρχει έντονη πίεση στις οσφυϊκές και ιερές νευρικές ρίζες. 

Πόνο στην μέση μπορεί να προκαλέσουν επίσης :

  • Κατάγματα των σπονδύλων με πιο συχνή αιτία την οστεοπόρωση
  • Ρευματικές παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, ινομυαλγία, κλπ
  • Σκελετικές ανωμαλίες όπως σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, δισχιδής ράχη, κλπ
  • Σοβαρές καταστάσεις όπως οστεομυελίτιδα, φυματιώδη σπονδυλίτιδα, όγκοι, ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής, νεφρολιθίαση, κλπ.

Διάγνωση

Συνήθως η διάγνωση τίθεται εύκολα με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και μια λεπτομερή κλινική εξέταση από τον γιατρό. Συμπληρωματικά ο γιατρός μπορεί να συστήσει απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία), ηλεκτρομυογράφημα - μελέτη αγωγιμότητας νεύρων - προκλητά δυναμικά, σπινθηρογράφημα οστών, εξετάσεις αίματος, κλπ

Θεραπεία

Η θεραπεία της οσφυαλγίας γενικά εξαρτάται από το εάν ο πόνος είναι οξύς ή χρόνιος. Συνήθως η συντηρητική θεραπεία με φυσιοθεραπεία, βελονισμό, χειροπρακτική, κινησιοθεραπεία είναι αποτελεσματική. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα ίσως να βοηθούν στην οξεία οσφυαλγία, αλλά δεν συστήνονται στην χρόνια. Σε περιπτώσεις οξείας οσφυαλγίας, η κίνηση (που δεν επιδεινώνει τον πόνο) συνήθως είναι πολύ ωφέλιμη για τον ασθενή και μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης. Η χειρουργική επέμβαση είναι η έσχατη λύση και εφαρμόζεται μόνο εάν υπάρχουν ενδείξεις επιδείνωσης νευρικής βλάβης.

Στην PHYSIOMED διαθέτουμε ειδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, όπως το HD Laser που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε δισκοκήλες. Η δράση του είναι τόσο αποτελεσματική, που σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται συρρίκνωση και ίσως και εξαφάνιση της κήλης.

Συμβουλές για πρόληψη 

  • Αποφυγή επιβάρυνσης (πχ άρση βάρους)
  • Διατήρηση σωστής στάσης σώματος (ακόμα και στον ύπνο)
  • Χρήση εργονομικά σχεδιασμένων επίπλων και εξοπλισμού
  • Διατηρείται τους μύες σας δυνατούς και τις αρθρώσεις σας ευλύγιστες. Η θεραπευτική άσκηση – κινησιοθεραπεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης
  • Μην κάθεστε πολύ ώρα στο γραφείο. Περιοδικά να περπατάτε και να κάνετε ήπιες διατάσεις στους μύες σας. 
  • Όταν κάθεστε φροντίστε να έχετε το κάθισμα ελαφρά προς τα πίσω. Προσπαθήστε να ακουμπούν στο κάθισμα οι ώμοι η μέση και τα πόδια στο έδαφος με τα γόνατα ελαφρώς ψηλότερα από τα ισχία.
  • Όταν περπατάτε να φοράτε άνετα παπούτσια (κατά προτίμηση αθλητικά).
  • Να κοιμάστε σε καλό στρώμα και καλύτερα σε εμβρυική στάση
  • Να έχετε σωστή – υγιεινή διατροφή και να ελαττώσετε το υπερβάλλον σωματικό βάρος σας.
  • Να διακόψετε το κάπνισμα, γιατί αυτό συμβάλει στην εκφύλιση των δίσκων, αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και εμποδίζει τη θεραπεία.
Αν έχετε πόνο στην μέση σας επικοινωνήστε άμεσα με το ιατρικό κέντρο PHYSIOMED για να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό μας ή τους φυσιοθεραπευτές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου