Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Υπερβαρικό οξυγόνο και COVID-19

Η πρώτη εφαρμογή της θεραπείας με υπερβαρικό οξυγόνο σε θύμα της γρίπης της Ισπανίας ήταν το 1918 από τον dr Orval Cunningham στην πόλη του Κάνσας. Ο γιατρός ο οποίος τότε μελετούσε την συγκεκριμένη θεραπεία σε πειραματόζωα κατόρθωσε και έσωσε έναν μισοπεθαμένο ασθενή με αυτήν την θεραπεία. Σε μία μόνο ώρα θεραπείας με πεπιεσμένο αέρα σε 1.68 ατμόσφαιρες, ο ασθενής παρουσίασε βελτίωση. Σε συνδυασμό με επιπλέον θεραπείες με υπερβαρικό οξυγόνο τις επόμενες 3 ημέρες, η ζωή του ασθενή σώθηκε. Φυσικά ακολούθησαν και άλλοι ασθενείς.

Σήμερα η θνησιμότητα του κορωνοϊού οφείλεται σε πνευμονική λοίμωξη και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ενώ υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Ισπανικής Γρίπης και του κορονοϊού, η πρωτογενής βλάβη βρίσκεται στους πνεύμονες, που είναι το πρώτο όργανο μετά το δέρμα που επηρεάζει η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο. Η ικανότητα του υπερβαρικού οξυγόνου να διεισδύσει στον πνεύμονα, να οξυγονώσει το αίμα και να αναστέλλει τη φλεγμονώδη διαδικασία μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία  σε ασθενείς με αναπνευστική δυσχέρεια λόγω κορωναϊού, όπως με το προαναφερθέν ιστορικό της Ισπανικής Γρίπης. 
Ο ερευνητής Dr. Harch βρήκε στοιχεία για την επιτυχή αντιμετώπιση μιας σοβαρής περίπτωσης μόλυνσης από κορονοϊό στο Wuhan της Κίνας. Ο ασθενής αντιμετωπίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου με ένα παρόμοιο αριθμό ημερήσιων θεραπειών με υπερβαρικό οξυγόνο όπως ο dr. Orval Cunningham χρησιμοποίησε για τις υποθέσεις της Ισπανικής Γρίπης το 1918. Αυτός ο Κινέζος ασθενής κατόρθωσε να περάσει επιτυχώς την κρίσιμη περίοδο και ξεπέρασε τελικά τον κίνδυνο.
Αυτή η επιτυχημένη θεραπεία, ωστόσο, είναι ένα δίκοπο μαχαίρι γιατί η μετάδοση της μόλυνσης μέσα στον θάλαμο υπερβαρικού οξυγόνου διευκολύνεται. Οι θεραπείες με υπερβαρικό οξυγόνο θα πρέπει να γίνονται στα νοσοκομεία υπό αυστηρές συνθήκες αποστείρωσης και με εκπαιδευμένους ιατρούς και όχι σε ατομικούς θαλάμους όπως αυτό που έχουμε στο PHYSIOMED.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου