Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Πρόσβαση στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το σύστημα ΠΦΥ (Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας) είναι το σύστημα παροχής υπηρεσιών εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, που εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η πρόσβαση γίνεται μόνο ηλεκτρονικά στην σελίδα http://rdv.ehealthnet.gr, και από εκεί επιλέγεται την «Είσοδος με ΠΦΥ». Στην σελίδα που θα εμφανιστεί πληκτρολογείτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης που σας έχουν δοθεί από τον οικογενειακό σας ιατρό.
Την πρώτη φορά που θα συνδεθείτε, το σύστημα θα σας προτρέψει να αλλάξετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Σημαντικό είναι να τους αλλάξετε, ώστε να τους θυμάστε πιο εύκολα.
Αμέσως μετά το σύστημα θα σας ζητήσει το ΑΜΚΑ σας και κατόπιν θα πρέπει να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας.
Αμέσως μετά μπαίνετε στο περιβάλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αποκτάτε πρόσβαση στις εφαρμογές:

  • Του οικογενειακού ιατρού.
  • Των ηλεκτρονικών ραντεβού.
  • Της συγκατάθεσης (απαιτείται η πρόσβαση με συνθηματικό). Μέσω της εφαρμογής Συγκατάθεσης μπορείτε να ορίσετε δικαιώματα για το ποιος ιατρός θα έχει πρόσβαση και σε ποια ενότητα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
  • Του Ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας (ΗΦΥ).
  • Εφαρμογή PIN. Ο κωδικός PIN είναι ένα τετραψήφιο νούμερο, το οποίο μπορείτε να δώσετε στον ιατρό σας, ώστε να έχει πρόσβαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας με τη συγκατάθεση σας. Μπορείτε να αλλάξετε τον κωδικό σας ελεύθερα οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε.
Πως κλείνουμε ραντεβού στον οικογενειακό μας ιατρό 
Επιλέγεται «Εφαρμογή Ηλ. Ραντεβού» και «Νέο Ραντεβού». Στην επόμενη σελίδα θα συμπληρώσετε απαραίτητα την Γεωγραφική περιοχή (νομός και πόλη που είναι ο γιατρός σας), την Ειδικότητα (πχ Γενικός Ιατρός), τον Φορέα του ραντεβού (αν είναι κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ, ή ιατρός - αν είναι ιδιώτης) και τέλος Τύπος ραντεβού (αν είναι μέσω ΕΟΠΥΥ ή ιδιωτικό) και τέλος πατάτε την αναζήτηση.
Αμέσως μετά θα εμφανιστούν τα διαθέσιμα ραντεβού του ιατρού σας. Μπορείτε να επιλέξετε την μέρα με τα βελάκια < και > και μετά επιλέγετε την επιθυμητή ώρα πατώντας πάνω στο +. Αμέσως μετά θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα γράφει «Το ραντεβού σας καταχωρήθηκε επιτυχώς! Παρακαλώ συμπληρώστε τα ακόλουθα στοιχεία:» και αφού ελέγξετε και συμπληρώσετε τα στοιχεία πατάτε την «Αποθήκευση». 
Καλό θα ήταν αν μπορούσατε να εκτυπώσετε το ραντεβού σας και να το προσκομίσετε στον γιατρό σας την ώρα και την μέρα του ραντεβού.
Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα πρέπει να τον διαθέτουν όλοι οι ασφαλισμένοι. Δημιουργείται με την πρώτη επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό στον οποίο έχει εγγραφεί ο ασφαλισμένος. Όλοι οι γιατροί της χώρας (όλες οι ειδικότητες) θα είναι υποχρεωμένοι να τον συμπληρώνουν μετά τις επισκέψεις των ασθενών. Με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα αποσυρθούν οριστικά τα απαρχαιωμένα βιβλιάρια υγείας
Ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος θα περιέχει όλες τις συνταγές φαρμάκων που έχουν εκδοθεί αλλά και την εκτέλεσή τους, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι συγκεντρωμένα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ που χειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Για πρώτη φορά ο ατομικός φάκελος υγείας θα περιλαμβάνει τόσο τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί για διαγνωστικές εξετάσεις όσο και τα αποτελέσματά τους. Με την ενσωμάτωση και των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών εξετάσεων στον ατομικό φάκελο υγείας, ο γιατρός θα μπορεί να έχει μία πλήρη εικόνα για τη θεραπεία που έχει ακολουθήσει ο ασθενής του.
Πρόσβαση θα έχουν στον ατομικό φάκελο τόσο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί (για να βλέπουν τις συνταγές που εκτελέστηκαν), όσο και οι ίδιοι οι πολίτες με κωδικούς που θα τους δοθούν, και έτσι θα μπορούν να μπαίνουν ακόμη και από το σπίτι τους να βλέπουν τι εξετάσεις έχουν κάνει, τι φάρμακα πήραν κλπ. αλλά και να διαπιστώνουν εάν παρανόμως έχουν χρεωθεί στον ΑΜΚΑ τους φάρμακα ή άλλες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου