Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Μπορεί ένα απλό τεστ αίματος να προβλέψει την αυτοκτονία;

Ερευνητές του Johns Hopkins University School of Medicine, στη Βαλτιμόρη, δήλωσαν ότι ανακάλυψαν μια χημική αλλαγή σε γονίδιο που συνδέεται με την αντίδραση στο στρες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία τεστ αίματος που θα προβλέπει τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για αυτοκτονία.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Zachary Kaminsky, του Johns Hopkins, δημοσιεύεται στο περιοδικό 'T'he American Journal of Psychiatry.''
Ο ερευνητής δήλωσε ότι το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ποσοστών αυτοκτονίας εντοπίζοντας ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο να αυτοκτονήσουν και παρεμβαίνοντας έγκαιρα για να αποτρέψουν μια καταστροφή.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αλλαγές στο γονίδιο που παίζει ρόλο στην αντίδραση του εγκεφάλου σε ορμόνες του στρες εμπλέκονται στη μεταμόρφωση των συνηθισμένων αντιδράσεων στο καθημερινό στρες σε τάσεις αυτοκτονίες.
Ο Kaminsky εστίασε σε γενετική μετάλλαξη στο γονίδιο SKA2. Ανέλυσε δείγματα εγκεφάλου από νεκρούς ανθρώπους. Ορισμένοι ήταν ψυχικά άρρωστοι και άλλοι υγιείς. Ανακάλυψε ότι τα δείγματα από ανθρώπους που είχαν αυτοκτονήσει εμφάνιζαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα του γονιδίου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένοι είχαν επιγενετική αλλαγή που άλλαζε τον τρόπο που λειτουργούσε το SKA2. Η αλλαγή πρόσθετε χημικές ουσίες-μεθυλικές ομάδες-στο γονίδιο.
Τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλίωσης φάνηκαν στους συμμετέχοντες που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν και η ομάδα εξηγεί ότι τα ευρήματα αναπαρήχθησαν σε 2 ανεξάρτητες ομάδες συμμετεχόντων.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές δοκίμασαν 3 διαφορετικά σετ δειγμάτων αίματος, το μεγαλύτερο των οποίων αφορούσε 325 ζώντες και ανακάλυψαν παρόμοιες αυξήσεις στη μεθυλίωση του SKA2 στους συμμετέχοντες που είχαν αναφέρει αυτοκτονικές σκέψεις ή απόπειρες.
Με βάση αυτό, οι ερευνητές σχεδίασαν ανάλυση μοντέλου που προέβλεπε με ακρίβεια 80% ποιοι από τους συμμετέχοντες είχαν αυτοκτονικές τάσεις ή είχαν αποπειραθεί.
Σε όσους εμφάνιζαν πιο σοβαρό κίνδυνο αυτοκτονίας, η ανάλυση ήταν ακριβής κατά 90%.

Πηγή : Iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου